Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Hanımlar Lokallerine üye kadınlar tarafından düzenlenen programla kutlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu’nda gerçekleştirilen kutlama törenine Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın eşi Aslıhan Akdoğan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in eşi Nevin Gökçek, belediye bürokratları, ilçe belediye başkanlarının eşleri ve Hanımlar Lokali üyesi çok sayıda kadın katıldı. Büyükşehir Belediyesi Hanım Lokalleri’ne üye 15 kişilik oyuncu grubunun, canlı saz heyeti ve 35 kişiden oluşan koronun seslendirdiği müzikler eşliğinde sahnelediği tiyatro gösterisi büyük ilgi gördü.
Çanakkale Destanı’nın anlatıldığı etkinlik, şehitlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Çanakkale destanı ile ilgili görüntülerin sinevizyon eşliğinde sunulduğu ve koronun, kahramanlık türküleri ile fon müziği oluşturduğu tiyatro gösterisinde Anadolu’dan savaşa giden her yaştan Mehmetçiğin öyküsü, o gün yaşanan ruh hali, vatan sevgisi, duyulan azim ve irade bir bütünlük içinde sahneye yansıtıldı.
Hanımlar Lokali üyesi hanımların hazırlayarak sundukları programda üyelerden oluşan koro “Çanakkale Türküsü”, “Hey Onbeşli Onbeşli”, “Aynalı Beşikte Bebek Beledim” gibi Çanakkale Savaşı koşullarını ve duyguları en iyi ifade eden türküleri seslendirdiler.
Programda Mehmet Akif Ersoy’un Çanakkale Şehitlerine, gibi düşmanın saldırgan ve vahşi karakterini betimleyen ve Türk Ulusu’nun ise bu saldırıya karşı yürüttüğü savaşın amacını, meşruluğunu ve haklılığını haykıran şiirler programın duygu yükünü en üst düzeye çıkardı. Program, sahnede şehitlerin üzerine örtülü Türk Bayrakları ve İstiklal Marşı’nın 10 kıtasının okunması ile sona erdi.
NEVİN GÖKÇEK ŞEHİTLER İÇİN FATİHA İSTEDİ
Program sonrasında sahneye davet edilen Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in eşi Nevin Gökçek yaptığı konuşmada, “Çok güzel bir programdı. Programı düşünenlerden, hazırlayanlardan, sahneye koyanlardan, oynayanlardan Allah razı olsun. Onlar bu kadar güzel oyunu sergilediler, bizi duygulandırdılar, inşallah öbür dünyada şehitlerle birlikte oluruz diyorum” dedi.
Konuşmasını şehitler için Fatiha okunmasını isteyerek sürdüren Nevin Gökçek, “Bu vatanı bize kanlarıyla canlarıyla emanet eden şehitlerimize, dini için vatanı için, bayrağı için, namusu için canını veren şehitlerimize Fatiha okunmasını istiyorum” dedi.
Konuşmasının sonunda şehitlere layık olabilmemiz için bizlere düşen görevi şu sözlerle tanımladı:
“Bize düşen vazife, onların bize emanet ettiği bu vatanı böldürmemek, üzerine bir düşman ayağı değdirmemek, dedikoduya, fesata, birbirimizi kırmamızı isteyenlere fırsat verdirmemek diyorum, hepinizi çok seviyor, Allaha emanet ediyorum.”