AMASYA (AA) - 4. Genç Avukatlar Kurultayı 59 ilden 400 avukatın katılımıyla Amasya'da başladı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Berra Besler, TBB desteğiyle Amasya Barosunca düzenlenen kurultayda yaptığı konuşmada, hukuka aykırı uygulamalara her gün bir yenisinin eklendiğini, toplumun adalete olan güveninin sarsıldığını iddia etti.

Savunma özgürlüğü ve bağımsız savunmanın temsilcisi avukatlara ağır darbelerin vurulduğunu savunan Besler, "Maalesef bu süreçten geçiyoruz. Hangi görüşe sahip olursak olalım bizleri insan hakları ve hukukun üstünlüğü, hukuk devleti, demokrasi ortak paydalarında buluşturan barolar ve TBB'yi işlevsiz kılma girişimlerine karşı hep birlikte dimdik ayaktayız. Bu ortak paydaları yaşatmak bizler için olduğu kadar halkımız için de geçerlidir. Çünkü biz halkın hak arama özgürlüğünün sesi avukatlarız" diye konuştu.

Besler, avukatların adil yargılanmanın temel taşı olan savunmanın temsilcileri olduklarını, hukuk içinde mücadele edip kararlılıklarından vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

Genç avukatlara seslenen Besler, şunları kaydetti:

"Hepimizin sorunları var ve bunlar devam edecek. Yargının kurucu unsuru olan savunmayı kısıtlamaya, onun temsilcisi olan avukatı dışlamaya ve sindirmeye çalışan zihniyet aynı zamanda bizleri ekonomik olarak da güçsüzleştiriyor. Kontrolsüz şekilde açılan hukuk fakülteleri ve çığ gibi büyüyen avukat sayısı arz talep dengesiyle ekonomik sorunlara kaynaklık ediyor. Mesleği yaparken önümüzdeki engelleri ortadan kaldırmak ve avukatların yaşam kalitesini yükseltmek için var gücüyle mücadele eden sadece TBB'dir. Parlamentoda siyasi iktidardan en ufak bir kıpırdanma olmadığı gibi mesleği itibarsızlaştırmak avukatları töhmet altında bırakmak için iftiraların savrulduğu günleri yaşıyoruz."

Besler, baroları işlevsiz bırakmaya yönelik girişimler karşısında güçlerini birleştireceklerini, her türlü zorluğun üstesinden gelmek zorunda olduklarını vurguladı.

Amasya Barosu Başkanı Melik Derindere ise Türkiye'nin dört bir yanından gelen genç avukatların mesleğe önemli katkılar yapacaklarını, başarılı olacaklarını aktardı.

Genç avukatlara "hangi siyasi görüşü benimserseniz benimseyin, hangi inancı ve dünya görüşünü paylaşırsanız paylaşın, birliktelik içinde olun" tavsiyesinde bulunan Derindere, "Sizleri bölmeye, ayrıştırmaya çalışanlara inat büyük bir hoşgörü ve sevgi yumağı içinde tek güç olun" dedi.

 Katılımcı baroların sunumlarıyla devam eden ve 59 ilin barosundan meslekte 0-5 yıl kıdemli avukatların yer aldığı kurultay, yarın kapanış oturumunda sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erecek.