Aliağa Ticaret Odası (ALTO), eğitim faaliyetleri kapsamında ’Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma’ eğitimi düzenledi.
Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Seminer Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda, ABİGEM eğitmenlerinden Yaşar Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Ufuk Tutan, Aliağa’da sunum gerçekleştirdi. Tutan yaptığı sunumda, aile bireylerinden oluşan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ile kooperatiflerin kurumsallaşması noktasında, hangi süreçlerden geçmeleri gerektiği ile ilgili bilgiler verdi.
Küçük Ölçekli İşletmelerin daha az çalışanı olduğu için şirket sahip veya sahiplerinin, personeller ile daha kolay iletişim kurulabileceğinin altını çizen Tutan, yatırımların Küçük Ölçekli İşletmelerde daha ekonomik olduğunu kaydetti. Ayrıca Küçük Ölçekli İşletmelerin, personel azlığının avantajı ile daha hızlı karar alabildiklerini söyledi.
Küçük Ölçekli İşletmelerin kurumsallaşma sürecinin vizyon ile başladığına dikkat çeken Tutan, amaç ve hedeflerin yazılı olarak belirtilmesinin önemli olduğunu söyleyerek, bu hedefler doğrultusunda 5 yıllık strateji planı hazırlandığı takdirde amaca yönelik çalışmaların faydalı olacağını ifade etti. İşe alınacak personellerin doğru pozisyonlara yerleştirilmesinin ve personellere verilecek olan yetkilerin, sınırlarının belirlenmesinin şirketin uzun soluklu olması dahilinde önemli bir yer tuttuğunu kaydetti.
’İŞLETMELERİN MUTLAKA BİR WEB SİTESİ OLMALIDIR’
Tutan, "Aile şirketlerinde çalışan aile bireylerinin teknik kapasitelerinin yeterli olmasının, şirketin teknolojik anlamda diğer şirketlerden geri kalmaması noktasında önemlidir. Bu yüzden çalışanlar, eksik kaldıkları konular ile ilgili eğitimlere mutlaka katılmalıdır. Ayrıca şirketin kültür ve değerlerini anlatabileceği bir web sitesi kurulması gerekmektedir. Bu sayede tüm dünyaya, hem vizyonunuzu hem de ürünlerinizi gösterme şansına sahip olabilirsiniz." dedi.
’KOOPERATİFLER BEZEN ORTAK GİRİŞİMLERDE BULUNABİLMELİ’
Kamyon sahibi olan kooperatiflerin ortak hareket ederek akaryakıt firmaları ile anlaşmaları durumunda sahada olan rekabetlerini sürdürebileceklerini dile getiren Tutan, aynı zamanda bu işbirliği sayesinde firmaların uzun vadeli kâra geçebileceklerini ifade etti.
’GEREKSİZ YATIRIMLAR İFLASA SÜRÜKLER’
Tutan, Küçük Ölçekli İşletmeler ve kooperatiflerin; ekonomik olarak daha iyi olacakları düşüncesi ile gereksiz yatırımlar yapabildiğini, bunun sonucunda da şirketlerini zor duruma soktuklarını belirtti.