Erzurum’da yeni maden yasasıyla nedeniyle bir kömür işletmesi tarafından işlerine son verilen maden işçileri, mağduriyetlerini dile getirmek için valilik binası önünde toplandı.
’Torba yasa’ olarak bilinen ’İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmesinin ardından Erzurum’da faaliyet gösteren Oltu Kömür İşletmesi, maden yasalarının ağır gelmesi gerekçesiyle 250 maden işçisinin işine son verdi. İşten çıkarılan maden işçileri ise mağduriyetlerini dile getirmek için valilik önünde toplandı. Valilik önünde toplanan yaklaşık 100 maden işçisi mağdur olduklarını belirterek Vali Ahmet Altıparmak’la görüşmek istedi.
Kendi ekmekleri için toplandıklarını belirten maden işçisi Muhsin Gürgün, “Şu anda hepimiz mağduruz. İşten çıktık ama çıkışımızı vermiyorlar. 45 gün önce işten çıkarıldık ama çıkış işlemleri hala yapılmadı. 250 kişiyi işten çıkardılar. İşten çıkarılma sebebi olarak da yeni yasanın kendilerine ağır geldiğini söylüyorlar. Maden yasalarının ağır geldiğinden dolayı bizi kurtarmıyor diyerek bizi işten çıkardılar. Bizi az kişi çalıştırarak üretimden de artış bekliyorlar ama bu da olmuyor. Bizi 15 günde bir çalıştırmak için teklif ediyorlar ama bu da bizim işimize gelmiyor. Biz zaten maden işçisiyiz. Ağır iş yapıyoruz. Şu anda tamamen mağdur olmuş durumdayız. Bizde bütün işten çıkarılan arkadaşlarımızla beraber toplandık ve valiliğe halimizi arz etmeye geldik. Devletin kullandığı imkanları suistimal ediyorlar. İşletme sizlere ücretlerinizi ödeyemiyoruz diye 45 gün önce işten çıkışlarımızı verdi. İşten çıkarılmadan önce zaten hiç iş vermiyorlardı bize. Şimdi de işten çıkarıldık ama bize tazminatımızı ve sosyal haklarımızı vermiyorlar biz de bu durumu valiliğe bildirmeye geldik. Bu durumdan dolayı maden işçileri olarak mağduruz” dedi.
Toplanan 100 kişilik grup arasından sözcü olarak seçilen 3 kişi mağduriyetlerini anlatmak için polis eşliğinde Vali Altıparmak’la görüşmeye gitti.