Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen, ‘Küresel Isınma ve Çevre Bilinci’” konulu eğitim programı kapsamında, çocuklar, su ve çevre konusunda bilinçlendirildi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Karataş İMKB İlkokulu’ndaki eğitim programında, çocuklara hayatı öğretmek istediklerini söyledi. Şahin, “Hayat yalnızca kitapların arasında değil. Biz de çok güzel bir söz var ‘ağaç yaş iken eğilir’ diyor. Hakikaten sizler o kadar önemli bir yaş zamanındasınız ki şu anda yaşamınızı nasıl planlarsanız, nasıl düzenlerseniz o ömür boyu o şekilde devam ediyor” dedi.
Suyun önemini anlatan Şahin, dünyada yaşanılıyorsa bunun bir damla suya borçlu olunduğunu vurguladı. Yılda milyonlarca çocuğun 5 yaşına gelmeden temiz su bulamadığı için hayatını kaybettiğine dikkati çeken Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Çünkü temiz suyu yok, temiz gıdası yok. O yüzden bizim hem onlara karşı borcumuz var, çünkü kaynak sınırlı, dünyadaki kapasite belli. Bunu doğru şekilde nasıl kullanacağız? Bilinçli kullanacağız. Suyu kullanmayın demiyoruz. Suyu bilinçli, verimli kullanmadan, tasarruf etmeden bahsediyoruz. O yüzden bugün su timi olduğunuz zaman ne oluyor biliyor musunuz? Sizler artık bizim öğretmenlerimizsiniz. Bize ders vereceksiniz."
"SU VE ÇOCUK GELECEKTİR"
Çocuklara, anne ve babalarına suyu tasarruflu kullanmaları noktasında uyarmalarını isteyen Şahin, yapılan tasarruflarla binlerce okul, hastane yapılacağına işaret etti. Gaziantep’te yeterince su olmadığını, Kahramanmaraş’ta getirildiğini dile getiren Şahin, “Bizim yıllık ödediğimiz elektrik parası diğer şehirlerin 10 katı. Suya ödediğimiz parayı aşağı düşürmek için çalışıyoruz” diye konuştu. Geçen yıl son 40 yılın en kurak döneminin yaşandığını hatırlatan Şahin, bu yıl yağan yağmurlarla barajların doluluk oranının artığını, ancak bunu bilinçli bir şekilde kullanmak gerektiğini dikkati çekti. Hava kirliliğine de değinen Şahin, otobüsleri doğal gaza çevirmeye başladıklarını, sanayilerde de kirli baca gazlarına karşı tedbirler aldıklarına vurgu yaptı. Su noktasında en büyük tüketicinin okullar olduğunu ve çocuklardan suyu tasarruflu kullanmalarını isteyen Şahin, suyun ve çocuğun gelecek olduğunu, ikisinin de aynı noktada birleştirilerek, geleceğe en güzel şekilde hazırlanması gerektiğini söyledi.
GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler ise, proje kapsamında çocukları su konusunda bilinçlendirmeyi istediklerini söyledi.
Kent genelinde 34 okulda 50 bin öğrenciye bu eğitimi vermeyi hedeflediklerine dikkati çeken Sönmezler, en çok tasarruf yapan okulları ödüllendireceklerini kaydetti.
Program kapsamında okuyan öğrencilere GASKİ yetkilileri tarafından, sunum eşliğinde su tasarrufu ve çevre bilinci anlatıldı. Minikler tarafından çiçeklerle karşılanan ve yoğun ilgi gören Şahin, konuşmaların ardından, çocuklara, kalem, uç ve silgiden oluşan birer set hediye etti.