Bayburt’ta, 3-5 samimi, dindar, güvenilir arkadaşın kendi imkanlarıyla kurdukları yapısı, sermayesi küçük; ama yaptıkları hizmet açısından büyük olan; nev-i şahsına münhasır adanmış bir ömür, hayatı hep dine hizmet, insanlığa hizmet olan Bayburt İmam Hatip Okullarını ve Camilerini Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı H.Asaf Durulmuş’a anlamlı ziyaret.
Hayırsever İmam Hatip okulu Müdürü Ali Aktaş, Müdür Yardımcıları Adil Kacır, Gökhan Akbaş, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Kübra Mercimek ve okulu temsilen öğrencilerden, kendi okullarını yaptıran ve ismini de Hayırseverler Okulu veren, H.Asaf Durulmuş’u ziyaret edip, derslerde yaptıkları el işlemli hat tablosunu hediye ettiler. .
Okul Müdürü Aktaş, bu okulları yapma amacına uygun bir şekilde gençler yetiştirdiğini belirterek, duygularını şöyle ifade etti: ‘Rabbim Siz değerli büyüklerimizin duaları ile buraları bereketli kılsın inşallah. Bu çocukların gelecekte İnşallah ülkenin önemli yerlerinde ,güzel yerlerinde hizmet etmek, ülkemizi daha ileri seviyelere yükselten, taşıyan insanlar olarak yetişmelerini Rabbim nasip etsin İnşallah. Bu mana da sizi hem ziyaret edelim, elinizi öpelim, hayır dualarınızı alalım. Çocuklarımızın da bu nokta da ; için de bulundukları bina nerelerden, kimlerin vasıtasıyla ,nasıl çalışmalarla meydan geldi, nasıl zorluklarla o noktaya geldiğini, o binanın yapılmasına vesile olan kişiyi çocuklarımız tanısın, görsünler amacıyla yanınıza geldik’ dedi.
Kendi yaptırdıkları İmam hatip okulunun dan mezun olup, aynı okullarda idareci ve öğretmen olan kişileri ve gelecekte bu yerlere talip olan öğrencileri karşısında görüp duygulanan Durulmuş, ziyaretten büyük memnuniyet duyduğunu ifade ederek ,neden bu okula Hayırseverler isminin verildiğini, o dönemlerde yaşadıkları zorlukları şu şekilde ifade etti: ‘Merkeze uzak olan İmam Hatip Okulumuza, kız çocuklarımızın gidip gelmesi çok zor oluyordu. Biz de dernek olarak merkez da bir okul yaptırmaya karar verdik. O dönem kızlarımızla, erkek öğrencilerimizi ayırmıştık. kızlar rahatlıkla evlerinin yanı başında ki okula gidip gelmeye başlamıştı. Ama o dönemler zor geçen dönemlerdi. Derneğe baskı yaptılar, okulu birleştirin diye. Kızlar tekrar eski, merkeze uzak okula gitmeye başladılar. Bir iki yıl kızlar için yaptırdığımız okul boş kaldı. Bizde bu okulu İsminin Hayırseverler olması şartı ile İlkokul olmak üzere, Bayburt Milli Eğitime devrettik. İşte bu okulun isminin Hayırseverler olmasının sebebi, Hayırsever hamiyetli Bayburtlu vatandaşlardan toplanan para karşılığı Derneğimiz tarafından yapıldığı içindir. Arsanın yerini de yaşlı bir annemiz -ismini şu an da unuttum-, evlatlarına; burası İmam Hatip olacak, Kur’an okunacak, Efendimiz (sav) ‘in ismi anılacak, arsayı mutlaka Derneğe verin vasiyeti üzerine aldık. Rabbim O annemizden, benimle bu dernekte yola çıkan; Bayburt’ta Askeriye Kışlası dahil olmak üzere 7-8 Camii, bir çok Kur’an Kursu , İmam Hatip Okulu ve Pansiyonu,bir çok öğrenciye burs ve hatırlayamadığım çeşme v.s eserler bırakan ve şimdi hayatta olmayan dava arkadaşlarıma, bu yerlerin yapılmasında maddi-manevi yardımları olan ve bu dünyadan göçen hayırsever Bayburtlulardan razı olsun. Rabbim onlara gani gani rahmet etsin. Onlardan hayatta tek ben kaldım. Bana da Rabbim hayırlı ömür nasip etsin İnşallah. Bu çocuklarımızı, bu okullardan mezun olup yönetici olan siz değerli öğretmenlerimizi karşımızda gördükçe, hele hele küçük hafızın Kur’an-ı Kerim’ini dinledikçe, öbür dünyaya ne götüreceğiz sorusunun cevabını burada gördüm. Ölmeden bu duyguları bana yaşatan siz değerli yöneticilerimize ve değerli yavrularımıza ziyaretinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Bizler o yerleri yaptık ama, onları yaşatacak olan sizlersiniz. ‘ diyen Durulmuş’un duygulandığı gözlendi.
Meslektaşlarının ziyaretlerinden duyduğu memnuniyeti dile getiren ve Babasının yapılmasına vesile olduğu İmam Hatip Lişesi’nde Müdür Yardımcılığı görevini gururla yürüten Adem Durulmuş ise, bu yarışta bayrağı en iyi şekilde taşıyacağına ve kendisine güvenleri mahçup etmeyeceğini ifade etti.