TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı Lefkoşa Ekonomi Forumu Toplantısı’nda, Kıbrıs için ‘müzakereler başlasın’ çağrısı yapıldı. Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada, mevcut çıkmazın hiçbir tarafın yararına olmadığına dikkat çekilirken, yakın işbirliklerinin devamı ve ortak projelerinin uygulanması konusundaki ortak kararlılık vurgulandı.
Lefkoşa Ekonomi Forumu’nu oluşturan; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Yunanistan Odalar Birliği Atina’da Forum’un üçüncü toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Hisarcıklıoğlu başkanlığında katılan Türkiye Heyeti’nde TOBB Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Faik Yavuz, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, TOBB BİS A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Şekeroğlu ile TEPAV Direktörü Güven Sak yer aldı.
Toplantı sonrasında mutabakata varılan konular ortak bir açıklama ile duyuruldu. Açıklamada, Kıbrıs’ta halen durmuş olan müzakerelerin yeniden başlaması çağrısında bulunuldu. Mevcut çıkmazın hiçbir tarafın yararına olmadığının ifade edildiği ortak açıklamada “Müzakerelerin, sonuç alıcı, yapıcı bir ortamda, Kıbrıs adasında ve Doğu Akdeniz’de barış ve refah getirecek şekilde kazan-kazan senaryosuna ulaşılmayı sağlayacak şekilde yapılması gerektiğine inanıyoruz” ifadesine yer verildi.
YAKIN İŞBİRLİĞİ SÜRECEK
Yakın işbirliklerinin devamı ve ortak projelerinin uygulanması konusundaki kararlılığın vurgulandığı açıklamada, “Bütün amacı iki toplum arasındaki ilişkileri geliştirmek ve güveni artırmak olan Kıbrıs’taki iki Oda, her iki toplumdaki politikacılara Odaların çabalarını destekleme yönünde çağrı yaparlar. Bu, şüphesiz Ada’da adil ve sürdürülebilir bir çözüm bulunması yönündeki çabalara önemli bir katkı koyacaktır. Forum, bölgenin refahının Kıbrıs sorununun bütünlükçü çözümüne bağlı olduğunu yeniden vurgular. Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’yi içeren bu coğrafya, AB içinde daha iyi ve refah dolu bir geleceği hak etmektedir” denildi.
Bölgenin refahının Kıbrıs sorununun bütünlükçü çözümüne bağlı olduğu yeniden vurgulanırken; Kıbrıs, Yunanistan ve Türkiye’yi içeren bu coğrafyanın, AB içinde daha iyi ve refah dolu bir geleceği hak ettiğine vurgu yapıldı.
İstanbul’daki toplantıda kurulmuş olan Tahkim Çalışma Grubu, Ortak Küvez Kurulması Çalışma Grubu ve ‘Start-up Weekend Çalışma Grubu’nun çalışmalarını tamamlamaları için bir takvim oluşturulurken, komitelerin çalışmalarını Mart 2015 sonuna kadar tamamlayacakları duyuruldu. Ayrıca, İstanbul toplantısında kararlaştırıldığı şekilde adada bir doğal afet yönetim birimi kurulması için çalışmaya devam edileceğine işaret edildi ve toplantıda odaların çözüm sürecindeki etkilerini artıracak yollar ile forum tarafından başlatılan çeşitli girişimlerin mali boyutlarının da görüşüldüğü kaydedildi. Lefkoşa Ekonomik Forumu bir sonraki toplantısını Kıbrıs’ta gerçekleştirecek.