Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde, Zonguldak Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı tarafından dolandırıcılık olaylarına karşı “Aldanmayın”, “Komşu Güvenliği” ve “Yerinde Kullan, Örnek Ol” projeleri kapsamında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Çaycuma Kaymakamlığı toplantı salonunda düzenlenen etkinliğe; İlçe Kaymakamı Serkan Keçeli, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Selçuk Özen, Saltukova Jandarma Komutanı Başçavuş Hasan Kaya, Perşembe Jandarma Karakol Komutanı Başçavuş Remzi Yiğit, Filyos Jandarma Karakol Komutanı Başçavuş Ömer Arslan, İlçe Jandarma Asayiş Komutanı Başçavuş İsa Yemişli, Jandarma Trafik Bölge Komutanı Başçavuş Hakan Başak, 83 köy muhtarları ve vatandaşlar katıldı. İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Selçuk Özen, Zonguldak Valiliği, İl Jandarma Komutanlığı tarafından dolandırıcılık olaylarına karşı “Aldanmayın”, “Komşu Güvenliği” ve “Yerinde Kullan, Örnek Ol” projeleri kapsamında yaptığı konuşmasında, “Dolandırıcıların tek sermayesinin dilleri olduğu, hedeflerine ulaşmak için her türlü teknik ve taktiği kullandıkları görülmektedir. Bilmediğiniz bir kuruluştan sigorta yaptırdığını süresinin geçmek üzere olduğunu para ödeyerek yeniletmediğiniz takdirde yasal işlem başlatılacağını diye sizi arayan kişilere asla ve asla taviz vermeyin. Çevrenizde gördüğünüz yabancı kişileri jandarma birimlerine söyleyerek bizleri bilgilendirin. “Alo. Ben Savcı Kemal. Telefon hattınız kopyalanmış suç örgütlerince kullanılıyor diye sizden kontör veya para gönderin sizi kurtaralım” diyenlere asla kendinizi kaptırmayın. Hiçbir kamu görevlisi sizi arayıp sizden kontör veya para istemez ve talep etmez” dedi.
“MUHTAR KÖYÜN KOLLUK KUVVETİDİR, KAYMAKAMIDIR”
Program sonunda konuşma yapan İlçe Kaymakamı Serkan Keçeli ise, “Zonguldak Valiliğimizin ve İl jandarma karakol komutanlığımız arasında yapılan ve İlçe Jandarma Komutanlığımız’la düzenlenen bu program herkesin bilmesi gereken bir noktadır. Bunu burada arkadaşlarımız çok iyi şekilde anlattılar. Muhtarlık olarak sizlerin üzerinde çok büyük bir risk var. Muhtar köyün kaymakamıdır, eğitimcisidir, kolluk kuvvetidir, sağlıkçıdır. Açıkçası muhtar köyün her şeyidir. Ne yazık ki her köye karakol açma şansımız yok. Ne bir bina ve de personel dahi öyle bir yetkimiz ne yazık ki yok. Aslında köylerimizin güzel tarafı da şudur ki, herkes köyde birbirini tanır, köye dışarıdan biri gelse onun yabancı olduğunu köyde herkes bilir. Ama ne yaparız, onu umursamayız. Umursamadığımız ve takip etmediğimiz zaman belki olur ama siz muhtar olarak umursamalısınız. En azından içinden biri tanıdık olsa bile hırsızlık olayı gibi bir hadise yaşanmaz. Hırsızlık olaylarının çoğu dışarıdan Çaycuma’ya gelen birileri tarafından yapılıyor. Eğer bizler dikkatli olursak, köyümüzün jandarması ve emniyet görevlisi olursak emin olun bu hırsızlık olaylarının önüne geçeriz. Bu programın faydalı olduğunu düşünüyorum. Asayiş olarak ilçe ve köyler olarak çok şanslıyız. Nazar değmesin. İnşallah böyle devam etsin ama hırsızlık olayları bir kısmına haksız menfaat sağlarken, bazı vatandaşlarımızın da canını yakıyor. Başta muhtarlarımız sizler bu konuda duyarlı olursak inşallah Çaycumamızda asayiş olaylarını minimize edeceğiz” diye konuştu. Toplantıda tarız arazilerinde kullanılan ve adına “Patpat” diye tabir edilen tarım araçlarının tehlikeli ve sakıncalı olduğu da vurgulandı. Ayrıca etkinliğe katılan köy muhtarlarına broşürler dağıtıldı.