Gaziantepli işadamı Ökkeş Eruslu tarafından yaptırılan Eruslu Camii’nin açılışı dualarla yapıldı.
Hayırsever İşadamı ve AK Parti Eski İl Başkanı Ökkeş Eruslu tarafından Osman Gazi mahallesinde 2012 yılı Nisan ayında temeli atılan Eruslu Camii’nin açılışı için tören düzenlendi. Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan açılış törenine, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkan Fatma Şahin, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcı Abdülhamit Gül, AK Parti Milletvekilleri Şamil Tayyar, Nejat Koçer, Halil Mazıcıoğlu, AK Parti İl Başkanı Eyüp Özkeçeci, Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, daire müdürleri, oda ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları, işadamları ve çok sayıda seçkin davetli katıldı.
“CAMİLERİMİZ DEPO OLMUŞTU”
Törende açılış konuşmasını yapan işadamı Ökkeş Eruslu, önceden camilerimiz depo olarak kullanıldığını belirterek, “Sevinçliyiz, çünkü insanlar fani ve hayat gelip geçiyor. Arkamızda bir hoş seda bırakabilirsek bizim için ne mutlu. Ben hatırlıyorum, bu memlekette ‘Elif Ba’nın dahi okunmasının yasak olduğu bir ülkeydik. Camilerimiz depo olmuştu. Ama şimdi Allaha şükür bu açılışlar yapıyoruz ve devam evden açılış var. Biz bu açılışları ise şan şöhret için yapmıyoruz” dedi.
Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, “Allah’ın mescitlerini ancak Allah’a inanalar, ahiret gününe inananlar, namazın dosdoğru ikamet edenler, zekatı verenler ve ancak hesabını Allah’a verecek olanlar, iman ederler ve inşa ederler ve böyleleri umulur ki doğru yola, hidayete, sırat-ı müstakime ermiş olurlar. Cenabı Hak ayeti kelimede böyle buyuruyor. Değerli kardeşler, cami imarları devlet olmanın başlangıçlarıdır. Hazreti Peygamber Efendimiz (sallallahü aleyhi vesellem) Medine-i Münevverede ilk işi cami inşa etmek olmuştur. Çünkü yeri olmayanın yeri olmaz. Bir fikirde, bir düşüncede, bir medeniyette mekan önemlidir, toprak önemlidir. Toprağa değer veren de o toprağın üzerindeki eserlerdir. Toprağı imar eden bu eserlerdir. Onun için Sevgili Peygamberimiz (sallallahü aleyhi vesellem) Mescid-i Nebevi’yi inşa etmekle başlamıştır. İslam medeniyetin inşaatına” şeklinde konuştu.
Konuşmasına Miraç Kandili’ni kutlayarak başlayan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, “Siyasi konuşmak kolay ama böyle manevi atmosferde konuşmak zordur. Ben yaşantısıyla duruşuyla her zaman bize örnek olan Ökkeş abinin bugün bu yaptırmış olduğu caminin dinimize, milletimize, memleketimize hayırlı ve uğurlu olması temennisiyle hepinizi saygıyla, sevgiyle selamlıyorum” dedi.
“BİR DÖNEM BU ÜLKEDE CAMİLER AHIR OLARAK KULLANILDI”
Camilerin eski durumundan bahseden AK Parti Milletvekili Şamil Tayyar ise bu ülkede camilerin bir zamanlar ahır olarak kullanıldığını vurguladı. Tayyar, ”Bu muhteşem camiyi gözlemeye çalıştım ve bu esnada kendimi bir anda tarihin tozlu yaprakları arasında buldum. Bir dönem bu ülkede camilerimiz bakımsız, ezansız ve yeri geldi ahır olarak kullanıldı. Bu ülkede 1932-1950 yılları arasında tam 18 yıl boyunca camilerde ne idüğü belirsiz sözcükler bize ezan olarak dinletildi. Rabbime şükürler olsun ki, 1950’de bu yasak kalktı. Ama ezen yasağını kalkması 10 yıl sonra 1960 askeri darbesinin en önemli gerekçelerinden birisi sayıldı” ifadelerini kullandı.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, “Camiler aslında bizim birliğimizin dirliğimizin şehrimizin huzurunun ve barışının en büyük göstergesidir. Bu eserler bir ibadethaneden daha çok sevginin, kardeşliğin, ilmin, irfanın mekanıdır. Ve özellikle baktığınız zaman sosyal yardım ve sosyal hizmet anlayışıyla çevresini aydınlatan bir kandildir” diye konuştu.
Vali Ali Yerlikaya ise, camilerin bu dünyadan öbür dünyaya taşınacak önemli eserler olduğunu vurgulayarak, şunlar söyledi:
“Bu dünyada, bu ömürde elde etiğimiz malı hiçbir zaman toprağın altına götüremiyoruz. Eğer öbür tarafa götürmek ve Sadakay-ı Cariye haline getirmek istiyorsak, bu eserler camiler çeşmeler, okullar, hanlar ve hamamlar insanlığın hayvanatın hepsinin emrine sunulan bu tür eserleri Allah rızası için yapmalıyız. Yapılan bu eserler bizimle beraber öbür dünyaya gidecek ve amel defteri hiçbir zaman kapatılmayacak.”
İstanbul’dan gelen iki imam tarafından Cuma namazı ezanının okunmasının ve yapılan duaların ardından protokol üyeleri tarafından Eruslu camii’nin açılış kurdelesi kesildi. Törenin ardından, davetliler Cuma namazı kıldı.