Bartın’ın Amasra İlçesi’nde Hattat Holding’e bağlı HEMA A.Ş. ile taşeron şirket DENFA’da çalışan madencilerin, işverenin en az 2 asgari ücret ödeme yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle 6 Temmuz 2015 tarihinde başlattıkları mücadele sonuç verdi.
Amasra’da faaliyet gösteren şirketin 3 kuyusunda çalışan 306 işçi, işverenin, 11 Eylül 2014 tarihinde torba yasayla yürürlüğe giren düzenlemede yer alan linyit ve taşkömürü çıkarılan madenlerde işçilere en az 2 asgari ücret ödenmesi yükümlülüğünü yerine getirmediği gerekçesiyle 6 Temmuz 2015 tarihinde iş bırakmıştı.
Eylemin 5. Günü akşam saatlerinde Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Yöneticileri ile Hattat Enerji ve Maden A.Ş. Yöneticileri arasında yapılan görüşmelerde HEMA A.Ş. ile DENFA A.Ş.’de çalışan maden işçilerinin 11 Eylül 2014 tarihinde 6552 sayılı İş Kanunu’nda değişiklik yapılmasıyla ilgili TBMM’de onaylanarak yürürlüğe giren “Taşkömürü ve linyit işletmelerinde yeraltında çalışan işçilerin maaşı 2 asgari ücretten aşağı olamaz” maddesinden kaynaklanan iki asgari ücret tutarındaki maaşlarının bundan böyle her ay ödenmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı.
GMİS Yöneticileri ile şirket yetkilileri 11 Temmuz 2015 tarihinde HEMA Amasra İşletme Müdürlüğü’nde yeniden bir araya gelerek yapılan anlaşmayı imza altına aldılar.
Protokole göre HEMA ve DENFA’da çalışan maden işçileri, yasadan kaynaklanan iki asgari ücret tutarındaki maaşlarını düzenli olarak alacaklar. İşçilere iki asgari ücret tutarındaki ilk maaşları ise Ramazan Bayramı öncesinde ödenecek.
Yasanın 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe girmesi nedeniyle geriye dönük 9 aylık iki asgari ücretten kaynaklanan farklarının ise, 6552 Sayılı Kanun’da yapılan iki asgari ücret gibi düzenlemeler nedeniyle artan maliyetlerin bir bölümünün devletçe karşılanmasını düzenleyen “Yeraltındaki maden işlerinde meydana gelen maliyet artışları için fiyat farkı ödenmesine ilişkin kararın” yeraltı hazırlık işyerini de kapsamasının sağlanmasının ardından ödeneceği bildirildi.
Yine, eyleme katılan ve destek veren işçilerin yaptıkları eylem nedeniyle haklarında hiçbir işlem yapılmaması ve hiçbir işçinin eylem nedeniyle mağdur edilmemesi konusu da protokolde yer aldı.
HEMA ve DENFA’da çalışan işçiler 12 Temmuz 2015 Pazar gününden itibaren işbaşı yapacak.