14 Mart Tıp Bayramı ve Geleneksel Önlük Giydirme Töreni, Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi A Salonu’nda gerçekleşti.
Tıp Fakültesi öğrencilerinin verdiği müzik dinletisi ile başlayan tören, açılış konuşmalarıyla devam etti.
İlk olarak söz alan öğrenci temsilcisi Ömür Ağırman, Tıp Fakültesi’ni kazanan ve ilk defa önlük giyecek arkadaşlarını kutlayarak “Sizler bu güne gelene kadar azim ve kararlılıkla çalışarak hekimlik mesleğini seçtiniz. Fakat önemli olan hekimlik mesleğini seçmek değil, bu saygın mesleğin gerekliliklerini yerine getirmek, bu mesleği en iyi şekilde temsil edebilmektir” dedi.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Metin Akgün, Mart ayının ilimizde ve ülkemizde özel günlere ev sahipliği yapan bir ay olduğunu belirterek, tüm öğrenci ve öğretim görevlilerinin Tıp Bayramı’nı kutladı. Akgün: “Bizler, doktor, tabip, hekim gibi farklı isimlerle nitelendiriliyoruz. Ancak bana göre en önemli nitelendirme sıfatı hekimdir. Çünkü hekim sadece bir meslek değil, meslek dışında başka özellikleri de barındıran bir terim. Sağlık; ruhen, bedenen ve sosyal olarak tam bir iyilik hali. Bu iyiliği sağlayacak kişilerin de her açıdan donanımlı olması gerekiyor. Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye vasiyetinde “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” sözüyle ifade ettiği gibi, insanı yaşatacak bizlerin gerçekten çok donanımlı olması gerekiyor. Bu anlamlı günde sizlerle olmanın mutluluğunu yaşıyor, tekrar tüm sağlık çalışanlarının ve yakınlarının tıp bayramını kutluyorum” şeklinde konuştu.
“14 Mart Tıp Bayramı’nda en büyük eksikliğin, rahmetli Kâzım hocamızın aramızda olamayışı oldu. Keşke beraber katıldığımız bir tıp bayramını kutlasaydık” sözleriyle konuşmasına başlayan Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Takkac, Prof. Dr. Kâzım Şenel’e Allah’tan rahmet diledi. Takkac; “Eskiden tıp mesleğinin gelişmediği yıllarda, insanlar büyüden oluşturdukları şifaları, tıbba ve hastalıklara çare olarak sunarlarmış. Artık biz hastalar, doktorlarımızın verdikleri ilaçlardan büyü etkisini beklemekteyiz. Bu yüzden doktorlarımızın ve bütün sağlık çalışanlarımızın işleri gerçekten çok zor. William Shakespeare “dünya bir sahnedir” derken, bugün bir hekim oyun yazarı olsa, sanırım adını “dünya bir hastanedir” koyardı. Çünkü sağlık çalışanlarımızın bütün günleri hastanede geçiyor” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından akademik kariyerleri yükselen öğretim görevlilerine cüppeleri giydirildi.
Tören, daha sonra 200’ün üzerinde öğrenciye önlüklerinin giydirilmesi ve hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.