Yeşilköy CNR’da düzenlenen organik fuarı ilk günden büyük ilgi gördü. Katılımcıların en çok ilgi gösterdiği yerlerden biri ise askerler için üretilmiş ekmek standı oldu. Bodrumlu bir firma tarafından hacim olarak küçük, askerler için üretilen ekmeğin 6 ay dayanıklı, tok tutabilen ve vücut direncini yüksek tuttuğu belirtildi.
Bodrum’da bulunan bir firma bitkilerin köklerinden elde edilen sıvı ekstraktları özel tasarlanmış malzemeler ile bir araya getirerek 6 ay dayanıklı, tok tutucu, enerji verici ve hastalıklara karşı direnç sağlayıcı bir ekmek geliştirdi. Bu ekmeğin tüketen kişiyi virüslere karşı koruduğunu belirten firma sahibi Adnan Akar, “Biz bu ekmeği hazırlarken, bir askerin, bu ekmeği tüketen kişi, herhangi bir virüse karşı da korunur. Yurtdışı seyahatler, deprem çantasında, hacılarda kullanılabilir. Sınır ötesi harekatlarda yer işgal etmeyen bir ekmektir. Bu bir ekmek değil gıda maddesidir. Firma olarak ekmeği yaparken askerin ihtiyaç duyduğu sebepleri sıraladık. Hem uzun süre dayanacak, hem ihtiyaç duyduğunda, küçük miktarda aldığında doyacaksın. İçerisinde kişiyi ayakta tutacak maddeler kullandık. Hacim olarak çok küçüktür. Diğer ekmekler gibi çiğneyince hemen yutamıyorsunuz. Mesela bu ürünleri hazırladığımız yer hastanenin bir ameliyathanesi gibi hijyeniktir. Ekmeğin içerisindeki maddeleri de bizim diğer firmamızda üretiliyor” diye konuştu.
DÜNYADA BİR İLK
Dünyada bir ilk olduğunu belirten Akar, “Bu amaçla ve bu maddelerde bir ürün yok. Ekmek çeşitliliği çok. Ama onlar sadece ekmek. Biz buna da kültürümüzde ekmek olduğu için ekmek diyoruz. Aslında bu bir gıdadır. Çünkü içerisinde hastalığa karşı koruma, doyurma, tok tutma gibi birçok şeyi bir arada tutacak tamamen doğal ürünler kullandık. TR-TAYIN adı verdiğimiz bu ekmeğin bir dilimi neredeyse normal bir ekmek ağırlığında, sırt çantasında taşınabilir, her türlü hava koşulu ve coğrafi koşullara dayanıklı üretilen ekmek bir insanı zor şartlarda 4 gün zinde tutabilecek koşulda tasarlandı. Örneğin bunu biraz daha açacak olursak, insanlar içtikleri sulardan coğrafi bölge değişikliklerinden ve benzeri nedenlerden mikrop, virüs ve bakterilere maruz kalabiliyorlar. TR-TAYIN’da kullanılan bitkisel etken maddeler, bu türlü sorunlar karşısında etkili olabiliyor. TR-TAYIN askeri birlikler, afat durumları, arazi görevlileri, insani gıda yardımları, AKUT, umre gibi alanlarda kullanımını düşünerek, ihtiyaç duyulabilecek her türlü özelliği de taşıyor” şeklinde konuştu.
Üretilen ekmeği tok tutma olayı nedeniyle obezite hastalarına da tavsiye ettiğini belirten Akar, "Önümüzdeki günlerde büyük marketlerde de satışa çıkacak olan ürünümüzü öncelikle fuarda katılımcıların hizmetine sunduk" dedi.