Türkiye-Suriye sınırının iki yakasında tedbirler en üst düzeye yükseltildi.
Suriye’de iç kargaşa beşinci yılına girmesine karşın huzur ve barış gelmezken, Türkiye-Suriye sınırının Türkiye tarafında TSK, Suriye tarafında muhalif guruplar hendek eşerek kendi bölgelerinde hakimiyetlerini sağlamak için tedbirleri artırıyor.
Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ile Mardin illerinin içerisinde bulunduğu Türkiye’nin Suriye sınırında 910 kilometre sınır hattında Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından tedbirler en üst seviyeye çıkarıldı. Türkiye-Suriye sınır hattının Türkiye tarafına hendek eşilerek, yasa dışı geçişler ile kaçakçılık olaylarına karşı tedbir alınırken, kritik noktalar son teknoloji cihazlar ve zırhlı araçlar ile kontrol altına alındı. Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ile Mardin illerine batı illerinden tank, zırhlı araç ve personel takviyesi yapıldı.
Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad yönetimi Türkiye Suriye sınırının tamamını muhalif guruplara kaptırdı. Bu gelişme üzerine muhalif guruplar, Esad yönetimi, IŞİD ve diğer muhalif gurupların saldırılarına karşı alan hakimiyetini sağlamak için tedbirleri sıklaştırıyor. Muhalif guruplar, kendi sorumluluk alanındaki bölgelere sızma hareketine karşı hendek eşiyor. Araç ve yaya üzerinde uygulama noktaları oluşturarak, farklı gurupların kendi bölgelerine geçmesini veya saldırı yapmasını engellemeye çalışıyor. Suriye’deki muhalif guruplar, kendi hakimiyetinin bulunduğu yerlere bayraklarını dikerek gövde gösterisi yapıyor. Suriye’de, ÖSO, IŞİD, PYD, El Nusra başta olmak üzere bütün guruplar alan hamiyeti için hem Esad yönetimi hemde kendi aralarında zaman zaman savaşıyor.