Red Bull Air Race’in tarihindeki ilk Japonya yarışını, Britanyalı Paul Bonhomme kazandı.
Dünyanın en hızlı motor sporları serisinin Uzakdoğu’daki ilk yarışında ipi Paul Bonhamme göğüsledi. İkinci sırayı Alman Matthias Dolderer’i az farkla geride bırakmayı başaran Avustralyalı Matt Hall elde etti. İlk turda pist rekorunu kıran Japon Yoshihide Muroya ise seyircisinin desteğini arkasına alarak sekizinci sıranın sahibi oldu.
Yerden sadece 25 metre yükseklikte 370 km/s’lik hızlara ulaşılan ve pilotların 10G kuvvete maruz kaldıkları Makuhari sahilindeki yarışı, zorlayıcı parkur ve değişen rüzgar koşullarına ayak uydurmayı başaran Paul Bonhomme 51.502 saniyelik derecesiyle Matt Hall’ın 0.382 saniye önünde kalmayı başardı. Sezonun ikinci yarışında kariyerinin 17. galibiyetine ulaşan Bonhomme, şampiyonada puanını 24’e çıkararak en yakın rakibi Hall’la arasındaki farkı da 6 puana yükseltti.
Çeyrek finalde ev sahibi Muroya’yı geçebilmek için elinden gelen her şeyi yapmak zorunda kalan Bonhomme, “Zorlu bir yarış oldu, ancak sezona çok iyi bir başlangıç yaptık” dedi.
Yeni eleme sistemiyle ilgili de açıklamalarda bulunan Bonhomme, “Yeni eleme sistemi taraftar için heyecan verici olabilir, ancak bu sistem bizi zorluyor. İlk turda en iyi zamanı elde eden Yoshi’ye karşı mücadele etmek durumunda kaldım. Sıkı çalıştık, ancak mutluyuz. Kendimizi zorladık ve ödülünü aldık” şeklinde konuştu.
Muroya, ilk turda Çek pilot Martin Sonka’ya karşı etkileyici bir galibiyet alıp 50.779 saniyelik derecesiyle parkur rekorunun sahibi olurken, çeyrek finalde Bonhomme’a karşı verdiği mücadelede yine oldukça iyi bir zaman elde etmesine karşın 10G limitinin üstüne çıktığı için diskalifiye edildi. Muroya, yarışın ardından “Paul Bonhomme’a karşı işimin kolay olmayacağını biliyordum. Doğru taktikleri kullandım. Kendimi sonuna kadar zorladım” açıklamasını yaptı.
2003’ten bu yana yapılan Red Bull Air Race’in tarihindeki 60. yarışı, Chiba kentinde büyük bir coşkuyla karşılandı. Japonya’da sivil havacılığın doğum yeri olarak kabul edilen bölgede, iki gün süren yarışları toplam 120,000 biletli izleyici takip etti.
Red Bull Air Race’in bir sonraki ayağı 30-31 Mayıs’ta Hırvatistan’ın Rovinj kentinde düzenlenecek.
Red Bull Air Race’nin Japonya yarışındaki sonuçları şöyle:
1. Paul Bonhomme (GBR)
2. Matt Hall (AUS)
3. Matthias Dolderer (GER)
4. Nicolas Ivanoff (FRA)
5. Nigel Lamb (GBR)
6. Michael Goulian (USA)
7. Kirby Chambliss (USA)
8. Yoshihide Muroya (JPN)
9. Juan Velarde (ESP)
10. Martin Sonka (CZE)
Dünya Şampiyonası Puan Durumu:
1. Bonhomme (24 points)
2. Hall (18)
3. Lamb (8)
4. Dolderer (7)
5. McLeod (7)
6. Ivanoff (6)
7. Arch (5)
8. Muroya (4)
9. Goulian (3)
10. Besenyei (2)