Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid Han tarafından 1887 yılında İzmir’in Torbalı ilçesinde yaptırılan Orhaniye Cami’nin bahçesindeki 10 palmiye ağacından 5’i, ilçe müftülüğünün talebi üzerine belediye ekipleri tarafından sökülüp huzurevinin bahçesine dikildi.
Bir süre önce Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Torbalı ilçesindeki 127 yaşındaki Orhaniye Camii, yeni görünümüne kavuştu. Osmanlı İmparatorluğu’nun en uzun ömürlü ve en etkin padişahlarından olan 2. Abdülhamid Han’ın Torbalı’ya kazandırdığı önemli eserlerden bir tanesi kabul edilen Merkez Orhaniye Cami, 1887 yılından beri ibadete açık bulunuyor. İsmini, Osmanlı Beyliği’nin ikinci padişahı olan Orhan Gazi’den alan Merkez Orhaniye Cami’nin kayıtlarda geçen ilk ismi ise, Tepeköy Karyesi Camii olarak geçiyor.
Torbalı Belediyesi de, Torbalı Müftülüğü ve Cami Koruma Derneği’nin, cami bahçesindeki palmiyelerin sökülme talebi üzerine harekete geçti. Ekipler, sıcak mevsimlerde sökülmesi gereken palmiyeleri uzman ekiplerin yardımıyla bulunduğu yerden söktü. Sökülen beş palmiye ağacı, inşası tamamlanan Torbalı Belediyesi Huzurevi’nin bahçesine dikildi.