Prestijli 6. Aşama EMRAM (Elektronik Tıbbi Kayıt Uyum Modeli) ödülü, BT uygulamaları konusunda üstün başarı göstererek, yüksek kalitede sağlık hizmetleri sunan ve hasta güvenliğini büyük ölçüde arttıran 6 Türk Devlet hastanesine daha verildi.
Ödüller, kapılarını Antalya’da açan İkinci HIMSS (Sağlık Bilgi ve Yönetim Sistemleri Birliği) Türkiye Eğitim Konferansı ve Fuarı’nda sunuldu. HIMSS Türkiye konferansı açılış konuşmasını yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, 2 yılda çok güzel işler başarıldığını son on yılda sağlık teknolojileri açısından çok ilerleme kaydedildiğini belirtti. Birinci, "Bir daha ki HIMSS Konferansında bir çok 6. ve hatta 7. Seviye hastane ile karşılaşacağız" dedi. Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ile HIMSS Avrupa arasında ortaklaşa yürütülen bir inisiyatifi temsil eden konferans, beş konferanstan oluşan dizinin ikinci ayağı. Konferansta, Türkiye’deki 850 devlet hastanesinin tümünün 2019 yılına kadar HIMSS Analytics veri tabanına dahil edilmesi amacıyla, HIMSS’in Türkiye Sağlık Bakanlığı adına topladığı Türk EMRAM (Elektronik Tıbbi Kayıt Uyum Modeli) veri koleksiyonunun sonuçları sergilendi.
HIMSS Türkiye konferansı, Antalya’da Titanic Deluxe Belek Hotel’de gerçekleşti. Konferansın ana temaları kamu-özel ortaklığı projeleri, sağlık hizmetlerinde BT ve mobilite, karşılıklı işletilebilirlik standartları, hastanın katılımı, kişiselleştirilmiş tıp ve genetik bilimi olarak belirlendi.
HIMSS Başkanı ve CEO’su H. Stephen Lieber bu konuda şu ifadeleri kullandı:"Türkiye, sağlık bakım hizmetlerinin bilgi teknolojileriyle dönüştürülmesi konusunda Avrupa liderliğine hızla ilerlemektedir. Türkiye örneğini tüm dünyaya duyurmaya devam ediyoruz. Bu yıl tanınan 6. Aşamadaki 6 yeni hastane ve geçtiğimiz yıl belirlenen 5 hastane ile Türkiye’de EMR uyum sürecine "amiral" rolünü üstlenen hastane sayısı 11’e çıkmıştır. Mutlak sayılarla belirtmek gerekirse, Türkiye Avrupa’da 6./7. Aşamadaki hastaneler açısından İspanya ve Hollanda’nın ardından üçüncü en yüksek paya sahiptir. Bu ortalama ve 6. Aşamada ödül alan hastanelerin sayısının yüksek olması, Türkiye’yi Avrupa’nın EMRAM açısından önde gelen ülkeleriyle aynı kategoriye yerleştirmiştir.Bugün burada bulunmaktan ve bu büyük başarıyı ülkeyi bu güçlü liderlik konumuna yönlendirmiş olanlarla birlikte kutlamaktan gurur duyuyorum."
Ödüle layık görülen hastaneler ise şu şekilde;
Tirebolu Devlet Hastanesi-Giresun
Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi-İzmir
Meslek Hastalıkları Hastanesi-Ankara
Bandırma Devlet Hastanesi-Balıkesir
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi-Bolu
Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi-İzmir
6. Aşamaya varmış olan hastanelerden, Tirebolu Devlet Hastanesi’nin başhekimi Dr. Yılmaz Salman şu ifadeleri kullandı:"BT sistemlerimiz çalışmalarımızın büyük bir kısmını koordinasyonuna, hastalarımızın tıbbi ve mali bilgilerinin takibine ve birimlerimiz arasındaki koordinasyona destek veriyor. HIMSS EMRAM 6. Aşama ile bünyemizde klinik karar destek sistemini uygulamak gibi yeni hedefler belirleyebiliyoruz. Daha gelişmiş bir sistemi ve yeni HIMSS Aşama 6 uyumlarını ortaya koymak için çalışmalarımıza devam edeceğiz."