Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Bosna-Hersek’in Kuzeyinde yer alan Mayıs ayında yaşanan selde en çok zarar gören Bosnaski Şamac’ta yaşayan vatandaşlara eşya desteğinde bulunuldu.
Bosnaski Şamac Bosna-Hersek’in Kuzeyinde Hırvatisat sınırında bulunan 20 bin civarında nüfusu olan bir şehir olma özelliği taşıyor. Bosna-Hersek Devletinin kurucu Cumhurbaşkanı ve Yugoslavya’nın dağılması sonrasında Boşnakların ulusal lideri ve komutanı ülkemizde Bilge Kral olarak bilinen mütefekkir ve devlet adamı Alija İzzetbegoviç’in doğduğu yer olup aynı zamanda Bosanski Şamac Bosna nehrinin Sava nehrine döküldüğü yerde bulnması hasebiyle Mayıs ayında yaşanan selde en çok zarar gören yerlerden biri.
Daha öncesinde gıda, ilaç, temizlik malzemesi yardımında bulunan TİKA bu sefer kışa girerken, buradaki insanlar için soba, fırın ve buzdolabı temininde bulundu. Toplam 245 aile için temin edilen beyaz eşyalar resmi bir törenle teslim edildi.
Törene TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlık Konsey Üyesi Bakir İzetbegoviç’in Danışmanı Edin Ramiç, Bosanski Şamac Belediye Başkanı Savo Miniç, Bosanski Şamaç İlçe Müftüsü Safet Karahmetoviç ve Bosanski Şamac halkı katıldı.
Törende konuşan Bosanski Şamac Belediye Başkanı Miniç, belediyenin daha önceki dönemlerde de TİKA ile işbirliği olduğunu ve bu zor günlerde de onları yalnız bırkamadığını söyledi. Ayrıca bu yardımın kendisi ve Bosanski Şamac için çok değerli olduğunu ifade eden Bosanski Şamac Belediye Başkanı Miniç, Türk halkına teşekkürlerini sundu. Bundan sonraki dönemlerde işbirliğinin devam edeceğini kaydeden Bosanski Şamac Belediye Başkanı Miniç, Türk yatırımlarına açık oldukları ifadelerinde bulundu.
TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Mahmut Dr. Çevik ise, bu yardımın ilk ve son olmadığını, daha önceki günlerde aynı şekilde Sırbistan’da selde zarar gören ailelere yardım ettiklerini, Maglaj’da evleri zarar gören halkın bir kısım evlerinin tadilatını yaptıkları, önümüzdeki aylarda geri kalan evlerin tadilatını yapacaklarını söyledi.