Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR, () - DİYARBAKIR Baro Başkanı Tahir Elçi ve avukat Muhammed Neşet Girasun, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde 4 günden bu yana devam eden sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Mardin İdare Mahkemesi'ne başvurdu.
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde cuma günü saat 20.00'den itibaren uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle yakınlarına ulaşamadığını belirten Tahir Elçi ve Muhammed Neşet Girasun, Şırnak Valiliği'nin kararını mahkemeye taşıdı. Sokağa çıkma yasağının kaldırılması için Şırnak Valiliği aleyhine Mardin İdare Mahkemesi'ne başvuran Elçi ve Girasun dilekçelerinde sokağa çıkma yasağının telafisi imkansız zararlar doğacağından davalı idarenin savunması alınmadan yürütmenin durdurulmasını talep etti.
Dilekçede 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’na atıfta bulunan Elçi ve Girasun, kanunun Vali'ye sokağa çıkma yasağı gibi belli bir yerleşim birimindeki tüm yurttaşların hak ve özgürlüklerini kısıtlayan yetki vermediği görüşünü savundu. Dilekçede, dava konusu işlem ile sokağa çıkma yasağı uygulamasına gidilmesinin anayasal ve yasal hükümlerin ihlaline neden olduğundan kuşku bulunduğu kaydedildi.
Sokağa çıkma yasağının hukuka aykırı olduğu ileri sürülen dilekçede, 150 bin nüfuslu ilçede 4 gün geçmesine rağmen yasağın ne zaman sona ereceğinin belirsiz olduğu, yaralıların hastaneye götürülemediği, definlerin yapılamadığı da vurgulandı. Dilekçede, "Bu sebeple davalı idarenin savunması alınmadan yürütmenin durdurulması kararının verilmesini sayın mahkemeden talep etmekteyiz" denildi.