İZMİR () - TÜRKİYE'nin petrokimya sektöründe tek hammadde üreticisi Petkim, 2014 yılını 4.13 milyar TL ciro, 94 milyon TL brüt kar, 111.4 milyon TL faiz amortisman ve vergi öncesi kar ile tamamladı. Şirketin geçen yıl 3.25 milyar TL olan aktif büyüklüğü de 3.79 milyar TL'ye yükseldi. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, "Petrol fiyatları geride kalan 7- 8 aylık süreçte varil başına 115 dolardan 45 dolara kadar indi. Stok yönetimine büyük önem vererek Petkim'de ciro değerlerini korumayı başardık" dedi.
Petkim Petrokimya Holding A.Ş. 2014 yılını 4.13 milyar TL ciro, 111.4 milyon TL (Faiz Amortisman ve ve Vergi Öncesi Kar) FAVÖK ve 94 milyon TL brüt kar rakamlarıyla tamamladı. Petrol fiyatlarındaki değişimin sektörler üzerine damgasını vurduğu bir dönemde şirketin aktif büyüklüğü 3.25 milyar TL'den 3.79 milyar TL'ye yükseldi. İki fabrikada kapasite artışı yatırımı ve kompleksin tümünde planlı bakım için yaklaşık 120 gün üretim yapılamaması nedeniyle net kar 8.7 milyon TL'de kaldı. Şirketin 45 ülkeye gerçekleştirdiği yurtdışı satışlar toplamı da 563.5 milyon dolara ulaştı.
HIZLI FİYAT DEĞİŞİMLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ
Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, sanayi şirketleri açısından sıradışı bir yılın geride kaldığını belirterek şunları söyledi:
"Petrol fiyatları geride kalan 7- 8 aylık süreçte varil başına 115 dolardan 45 dolara kadar indi. Bugünlerde 60 dolar bandında seyrediyor. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı önemli rakamlara ulaştı, bir dolar 2,60 TL'yi aştı. Hızlı fiyat değişimleri özellikle rafineri ve petrokimya sektörlerinde ciroları olumsuz etkiledi. Bu dönemde stok yönetimi çok önemli hale geldi. Petkim'de bu süreci oldukça iyi organize ettik, 120 günlük şirket tarihinin en önemli planlı bakım ve kapasite artışı duruşlarını başarıyla gerçekleştirdik ve ciromuzu da korumayı başardık."
120 GÜNLÜK BAKIM
Ana ürün olan etilenin üretildiği Etilen ile PTA fabrikalarında toplamda 120 gün süren yatırım ve 4- 5 yılda bir gerçekleştirilen tüm fabrikaların planlı bakım duruşlarının başarıyla tamamlanmasının Petkim'de geçen yıla damga vurduğunu anlatan Sadettin Korkut, yeni yatırımların tamamlanmasıyla brüt üretim kapasitesinin yüzde 13 artarak 2015 yılına daha güçlü adım attıklarını kaydetti. Petkim'in bağlı ortaklığı Petlim Limancılık hisselerinin yüzde 30'una uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs'ın 250 milyon dolar karşılığı ortak olduğunu söyleyen Korkut, geçen yıl ayrıca Petkim'in yanısıra sanayi şirketlerine de hizmet verecek yeni Arge Merkezi'ni hizmete açtıklarını, Borsa İstanbul'da sadece 6 sanayi şirketinin yer aldığı Sürdürülebilirlik Endeksi'ne dahil olduklarını ifade etti.
EGE EN BÜYÜK LİMANINA 5 AY SONRA KAVUŞACAK
Petkim'e daha fazla değer sağlayacak Rüzgâr Enerji Santrali ve Petkim Konteyner Limanı yatırımlarında geri sayım devam ediyor. Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, Türkiye'nin en büyük 3. Ege'nin en büyük Konteyner Limanı'nın inşaatının Temmuz sonunda tamamlanacağını Ekim ayında ilk gemiye limanda hizmet verilmeye başlanacağını söyledi, “Tamamlandığında Türk sanayicileri Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtulacak; ihracatçı firmaların navlun maliyeti azalacak ve işletmecimizin mükemmel hizmet anlayışı ile devreye girecek" diye konuştu. Korkut, ayrıca yarımadada bu yıl inşaatına başlanacak Petkim RES Rüzgar Enerji Santrali'nin bir yıl içerisinde tamamlanarak enerji çeşitliliğine gidileceğini ve ilk fazı tamamlandığında Petkim'in elektrik enerjisinin yüzde 12'sinin buradan karşılanacağını dile getirdi.
FOTOĞRAFLI