Bilecik’te Kadın Girişimciler Kurulu tarafından “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle bir seminer düzenlendi.
Bilecik Sanayi ve Ticaret Odası (TSO) konferans salonunda düzenlenen seminere, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayır’ın eşi Münevver Nayır, Bilecik Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Esel, Endüstri ve Öğüt Psikolojisi Uzmanı Nuran Özsöz, Bozüyük Kadın Girişimciler Kurulu ve üyeler katıldı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan Bilecik Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hülya Esel, kadın girişimciler kurulları içinde girişimcilik ruhu olan, kendini geliştirmeye açık, girişimci olmak isteyen kadınlara iş hayatına çekmek, onlara eğitim ve seminerler düzenleyerek bilgilerini arttırmak, rol model olmak ve açtıkları işlerin sürekliliğini sağlamak amacıyla Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde 81 ilde kurulduğunu belirtti. Esel, “Ocak ayında yapılan seçimlerimizden sonra 4’üncü dönem icra kurulu olarak ben ve arkadaşlarım yeni görev alırken ilk önce Bilecik kadını için ne yapabiliriz de araştırmaya başladık. Bilecik merkez, kasabalar ve köylerdeki kadın ne yapıyordu. Bu bizim yol haritamızı çizmemize de yardımcı olacaktır. İlimizdeki pek çok kurumdan ve bu kurumlarda çalışan bayanlardan destek istedik. Gördük ki Bilecik kadınının yüzde 74’ü iş hayatında değildi. Bu rakam çok yüksek bir rakamdır. Atıl duran, kullanılmayan iş gücüdür. Kalkınmakta olan Türkiye de bu kadınları iş hayatına çekmek ülke ekonomisine kazandırmak için ortak toplantılar düzenledik. Kadınlar isterlerse yapamayacağı, başaramayacağı hiçbir şey yok. İnancınız sağlamsa ne yapıp, edip başarıyorsunuz. Benim tahsilim yok ne yapabilirim diye düşünmeyin. Hepimizin yapacağı şeyler mutlaka vardır” dedi.
“HAYATI ÖNEMLİ VE GÜZEL KILAN KADINLARDI”
Daha sonra seminer de eğitim veren Endüstri ve Öğüt Psikolojisi Uzmanı Nuran Özsöz, hayatı önemli ve güzel kılanların kadınlar olduğunu belirterek, “Unutmayın hayata bir kez geliyorsunuz. Kadın olduğunuzu hiçbir zaman unutmayın. Kadın isterse eğer başaramayacağı hiçbir şey yoktur. Kendimden örnek vereyim, ben ilkokula başladığım andan itibaren hep psikolog olacağım demiştim. Hep istedim, hep çalıştım ve gördüğünüz gibi azmimin elinden hiçbir şey kurtaramadı. Ve oldum. İşimi çok severek yapıyorum. Belki şehir şehir geziyorum yoruluyorum ama işimi gerçekten çok severek yapıyorum. En önemli şeylerden birisi de kendinize ben kimim diye sorun. Ve başarıya ulaşmak için sadece isteyin. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Türkiye’de 1921 yılında kutlandı. Tam anlamıyla kadınlar günü olarak da sayılmaz. Kadınlar günü emekçi kadınlar günü olarak kutlanıyor. Biz hepimiz bütün kadınlar emekçiyiz. Hiçbir kadın köle veya hizmetçi değildir” dedi.
“ERKEKLER BİZ KADINLAR KADAR FEDAKAR OLUP BİZLERE YARDIMCI OLMALARI GEREKİR”
Endüstri ve Öğüt Psikolojisi Uzmanı Nuran Özsöz, artık kadınlar olarak uyanmaları gerektiğini belirterek, “Erkeklerin de biz kadınlar kadar fedakar olup, bizlere yardımcı olmaları gerekir. Ama erkekleri de rahatlığa alıştıran ve bu hale getiren yine biz kadınlarız. Yavaş yavaş da uyanıyor bazı kadınlarımız. Öz güveni kendine gelen kadın ilk olarak eşini boşuyor. Kadına kişiliğini yaşatan erkek, erkeğe kişiliğini yaşatan ise kadındır. Erkek olmazsa, kadın olmaz. Kadın olmazsa, erkek olmaz. Boşanmalar çok arttı ve gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Bu boşanmaların sebebi ise, kadınların öz güveninin gelmesinden kaynaklanıyor. Biz kadınlar düşünen varlıklarız. Her şeyi bilir, her şeyi çözer ama bir tek ruhumuzu çözemeyiz. Bilim adamları ruhları araştırmaları yapmaktan hep korkmuşlardır. Biraz önce dediğim gibi düşünen varlıklar olduğumuzu ve ne düşüneceğimize dikkat etmemiz gerekir. Düşünceler bizim için çok önemlidir. Düşünce daha sonra duygulara dönüşür, duygular ise davranışlara. Davranışlar bir nevi bizim ne düşündüğümüzü belirler. Düşüncenin özü kelimedir. Düşünmeden hareket etmemeliyiz. Siz kadınlar olarak, umutsuzluğu değil, başarıyı düşünün. Bir kişi tek başına bir şey yapıyorsa, herkes her şeyi çok kolay yapabilir. Umutsuzluk her şeyi tersine çevirir” dedi.
Konuşmaların ardından yapılan ikramlar sonrası seminer sona erdi.