Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, "Hizmet ihracatımız büyüyor" dedi.
Yıldırım, Barida Otel’de düzenlenen Isparta Ekonomi Forumu’na katıldı. Türkiye ekonomisinin geneline baktığımızda dünyadaki olumsuzluğa rağmen büyümesine devam ettiğini belirten Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, geçen yıl 2.9’luk büyüme olduğunu ve Türkiye’nin sadece ekonomisinin büyümediğini, istihdam oluşturmaya da devam ettiğini söyledi. Yıldırım, Türkiye’nin ihracatını büyütmeye devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: "Daha önemlisi hizmet ihracatımız büyüyor. Sadece mal ihracatından para kazanmıyoruz. Dünyanın hemen hemen her ülkesine gidiyoruz. Yakın zamanda İtalya’ya, ardından da Angola’ya gideceğiz oradan Mozambik’e gideceğiz. İş adamlarımızla gidiyoruz. Bu anlattıklarımızı yabancılar çok daha iyi biliyor. Çünkü, Avrupa 2008 krizinin etkisini daha üzerinden atabilmiş değil. 2023 hedefleri derken kentlerimizin ve sektörlerin de hedefleri var. Bu hedeflere ulaşmada belli problemler oluyor ise de bunları gün be gün takip ediyoruz. Dünyada ciddi rekabet var. Katma değeri yüksek malları ihracat etmemiz çok daha önemli”
ISPARTA HALISINI KORUYORUZ
Isparta ekonomisinin durumundan da bahseden Yıldırım, şunları söyledi: “Isparta; önem verdiğimiz gönlümüzde önemli olan bir kentimiz. 2002 yılına göre 2014 yılında 3 kat daha fazla ihracat yapılmış. Yaklaşık 140 milyon dolarlık ihracat. Bu hedef yeterli mi? Potansiyeline göre güzel rakam ama yeterli değil. Pek çok kentimize göre dış ticaret açığı veren bir kent. İthalatı düşük bir kent. Isparta ihracatının bugün 200 milyon dolara yaklaştığını varsayabiliriz. Isparta ihracat yapmayı öğreniyor. 2002 yılında Isparta’da 58 firma 55 ülkeye ihracat yaparken bugün 127 firma 96 bölgeye ihracat yapar hale gelmiş. İhracata doğru olumlu bir gelişme görüyoruz. İlk 1000 ihracatçımız içinde Isparta’dan iki firma var. Bu sayı artmalı."
Isparta’dan umutlu olduklarını anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü: "Isparta’nın yapacaklarından mutluyuz. Önemli bir yerde bulunuyorsunuz, tarım açısından değil sanayi anlamında da fırsatlara sahip bir kent. Önemli bir ticaret merkezi olacağınızdan eminiz. Bakanlık olarak ihracata yönelik önemli destekler veriyoruz. Bu desteklerden Isparta’nın fazla yararlanamadığını görüyoruz. Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) ile işbirliği kuruluşu olarak uluslararası rekabeti geliştirme projeleri yapabileceğimizi düşünüyoruz. Sağlık, eğitim, turizm, tarıma yönelik ciddi desteklemelerimiz var. ITSO ile bu alanda daha çok çalışmak istiyoruz. Verdiğimiz desteklerimizi bu bölgede daha fazla kullandırtmak istiyoruz. Isparta deyince önce gülü görüyoruz. Ama bir taraftan da halı aklımıza geliyor. Pek çok ülkede üretilen halının da korunmasını, imalatının desteklenmesini önemsiyoruz. Şubat ayında da Bakanlık olarak 2015 yılında Isparta halısını korumaya karar verdik. İthal halılara konan gümrük vergisi rakamını artırdık. Türk halısı ve gül suyunu ithal ettiğimizi düşünün. Bu içler acısı bir durum. Yerli sanayimizi korumaya önem veriyoruz”
Bakan Yardımcısı Yıldırım’ın yanı sıra, Isparta Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, meslek odaları yönetimleri, iş dünyasının temsilcileri ve daire müdürleri katıldı.