GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, birçok hastalığa sebep olan obezitenin, yaşam kalitesini ve süresini anlamlı derecede etkilediğini bildirdi.

Pehlivan, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada ve Türkiye'de giderek yaygınlaşan ve en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen obezitenin önlenebilir sağlık problemi olduğunu belirtti.

Birçok hastalığa sebep olan obezitenin, yaşam kalitesini ve süresini anlamlı derecede etkilediğini vurgulayan Pehlivan, şöyle devam etti:

"Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 1.6 milyar kişi fazla kilolu ve bunların 400 milyonu obezdir. 2015 yılında bu rakamların 700 milyon ve 2 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir. Sağlıklı kalabilmek için vücudun belli oranlarda vücutta birçok işlevi olan yağlara gereksinimi bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar ve çalışmalar gösterilmiştir ki vücutta gerekenden fazla düzeyde yağ oranının olması birçok hastalığa sebebiyet vermektedir. Bu hastalıklardan bazıları şeker, kolesterol, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, sindirim sorunları ve çeşitli kanser türleri olarak sayılabilir."

Pehlivan, fiziksel aktivitenin mucizevi ilaç olduğuna dikkati çekerek, "Harcanandan daha fazla enerji alınması, vücut ağırlığında artma oluşturacağından fiziksel aktivite obezitenin en baştan önlenmesinde temel faktörlerden biridir. Her gün yapılacak yarım saatlik orta şiddetli fiziksel aktivitenin, genel sağlık düzeyini yükseltmede en az sağlıklı beslenme kadar önemli etkisi vardır" ifadelerini kullandı.