Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “TANAP’ın ortağıyız. Tabiri caize bu çocuk gibi elimizde büyüyor. Doğumuna şahit olduk, hep beraber biz bunu gerçekleştiriyoruz” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakü’de Güney Gaz Koridoru Danışma Kurulu toplantısı sırasında verilen arada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Toplantıyla ilgili olarak genel değerlendirmede bulunan Bakan Yıldız, “Sayın Aliyev’in de katılımıyla beraber burada güney gaz koridorunun bütün geçtiği ülkelerle alakalı bir toplantı yapılıyor, bakanlar düzeyinde bir katılım var. Son derece de aktif bir görüşme olacağı kanaatindeyim. AB Enerjiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Şevçoviç ile de bir kahvaltıda toplantı yaptık. Hem AB hem de Türkiye ile alakalı konuların nasıl geliştirilebileceğini nasıl daha üst düzey bir diyalog kurulabileceği ile alakalı çok verimli etkili bir görüşme yaptık. Tabi ki burada Azerbaycan başta olmak üzere Türkiye, Gürcistan, Yunanistan, İtalya, Bulgaristan, Makedonya, Arnavutluk gibi ülkelerinde bakanlarının katılımıyla beraber yalnızca ülkeler, bakanlar bazında değil. Aynı zamanda iyi bir idari, finansman yanıyla alakalı konulardan tutun önemli şirketlerin başkanları bu toplantıya başkanlık ediyorlar. Biz özellikle TANAP ile beraber devam edecek olan proje halkasının oluşturduğu zincirle beraber çok güçlü yapı oluşturacağımız kanaatindeyiz. Türkiye olarak bu konuda kararlıyız ve Türkiye bu kararlı enerji politikaları ve stratejilerini yürütmeye ve sürdürmeye devam edecek. Bununla beraber herhangi bir projeyi geliştiriyor olması bu projenin kararlılığını bozmayacak” ifadelerini kullandı.
Bakan Yıldız, Şah Deniz iki projesinin TANAP’a rakip olabileceği yönünde gelen soruya, “Biz TANAP’ın hisselerimizi arttırma kararı aldık TANAP’ın ortağıyız. Tabiri caize bu çocuk gibi elimizde büyüyor. Doğumuna şahit olduk hep beraber biz bunu gerçekleştiriyoruz. O açıdan bizim ne TANAP ile ne de Şah Deniz 2’deki yükselttiğimiz hisse oranlarımızla beraber böyle bir projedeki kararlılığımızı tartışılır hale getiremez. Biz başka bir proje ile ilgilenebilir olabiliriz, yürütüyor olabiliriz, onunla alakalı çok yaklaşımlarda bulunuyor olabilir ama TANAP ve Şah Denizi 2 projesi Azerbaycan kardeşlerimizle beraber yürüttüğümüz önemli bir projedir. Proje ile alakalı ne siyasi ne teknik ne de ekonomik kararlılığımızla en ufak sarsılma olmaz, olamaz. Böyle bir tereddüt de mümkün değil, duyulmaması lazım. Tabi ki bizim Türk Akımı ile beraber, Rusya ile beraber gerçekleştirdiğimiz bir kısım sistemler var. Onların da detaylarını da paylaşacağız” dedi.