Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, sigara kullanımının halk sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorun olduğunu belirtti.
Aktif ve pasif sigara içiciliğinin ölümlere, hastalıklara, sakatlıklara neden olduğu, psikolojik ve maddi açıdan da kişi ve toplum sağlığını tehdit ettiği bilinen gerçekler olduğunu kaydeden Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir yaptığı yazılı açıklamada, “İçinde 50’den fazla kanser yapıcı, 5.000’den fazla kimyasal madde bulunan sigaraya bağlı hastalıklar nedeni ile her yıl milyonlarca insanımız hayatını kaybetmektedir” ifadelerine yer verdi. Ortamdaki tütün dumanı birçok hastalığın kaynağı olduğunu ve ölümlere neden olduğunu bildiren Dr. Özdemir açıklamasında şunları kaydetti:
”Tam dumansız iç ortam yaratmakla işçi ve toplum sağlığını tütün dumanının zararlı etkilerinden korunmak mümkündür. Tüm insanların tütünsüz, temiz hava soluma hakları bulunmaktadır. Dünyada sigara içmeyen kişi sayısı daha fazladır. Bu kişilerin aynı zamanda başkasının tütün dumanından korunması da en doğal haklarıdır. Bu nedenle sigara yasakları hem sigara içen hem de içmeyen kişilerce desteklenmelidir. Sigarayı bırakma isteğinde olan içiciler için de dumansız iç ortam oluşturulması ciddi bir motivasyon sağlar. Tam dumansız ortam çocuklar ve aileler için olduğu kadar, işyerleri için de kazançlıdır. Tam dumansız iç ortam yaratmanın maliyeti de düşüktür.”
Sigara kullanımının önlenmesi çalışmalarının öneminin her geçen gün arttığını belirten Dr. Özdemir, sigaraya karşı mücadelede özellikle kamusal alanda sigara kullanımının önlenmesine yönelik ‘Tütün ve Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine dair yasanın önemli bir aşama olduğunu bildirdi. Sağlık Bakanlığı’nın,19 Mayıs 2008 tarihinde tüm kamu kurumlarında 19 Temmuz 2009 tarihinde ise özel işletmeleri de kapsayan 4207 Sayılı kanunun, tütün ürünlerini kullanmayan fakat tütün dumanına maruz kalan halkı, özellikle genç, çocuk, hamile ve engelliler gibi risk gruplarını korumak, sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmasını desteklemek, çocuklar ve gençler başta olmak üzere bireylerin sigara içmeye başlamalarını önlemek amacıyla yürürlüğe girdiğini vurguladı.
Tütün kullanımını artırma potansiyeli bulunan görsel ve yazılı medya ürünlerinin yasaklandığını, kısıtlamalar getirildiğini de hatırlatan Dr. Özdemir şunları kaydetti:
”Tütün ürünlerinin üzerine caydırıcı unsurlar eklenmiş, 18 yaş altı bireylere tütün ve tütün ürünü satışı yasaklanmıştır. Sağlık Bakanlığı’nın yapmış olduğu bu çalışmalar toplum tarafından desteklenmektedir. Sigara kullanan bireyler de yasayı oldukça olumlu karşılamış, uyum göstermiş ve sigara bırakma konusunda destek almışlardır. İlimizde de tütün ve tütün ürünlerinin zararları ile ilgili çalışmalar titizlikle yürütülmekte, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi, Eğitim ve Araştırma Devlet Hastanesi. Atatürk Devlet Hastanesi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Kumluca Devlet Hastanesi,Alanya Devlet Hastanesi,Manavgat Devlet Hastanesi,Korkuteli Devlet Hastanesi ve Alanya Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi bünyesinde Sigara Bırakma Polikliniklerimiz hizmet vermektedir. 2014 yılında Sigara Bırakma Polikliniklerimize, toplam 3782 kişi başvuru yapmış olup, 2304 kişinin ilaç tedavisi, 975 kişiye de danışmalık hizmeti verilmitir.2015 yılı Ocak ayı içerisinde Sigara Bırakma Polikliniklerimize 468 kişi başvuru yapmıştır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı’nı arayarak her konuda bilgi alabilmektedirler.”
Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Dr. Özdemir, en iyi tedavinin hiç başlamamak, eğer başlanmışsa da bırakmak yönünde doğru adımları atmak olduğuna dikkat çekti.
KOAH HASTALARINA ZİYARET
Öte yandan, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’’ nedeniyle, Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, Ruh Sağlığı Programları, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Şube Müdürü Dr. Seyda Akkaya ile Atatürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Hüddam eşliğinde, Atatürk Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Servisi’nde yatan, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) tanılı hastaları ziyaret etti.