Afyonkarahisar Girişimci İşadamları Derneği (AFGİAD) Başkanı Resul Sündük, dernek olarak kentte kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması için yoğun bir çaba sarf ettiklerini kaydederek, “İş kurmak için KOSGEB’den girişimcilik eğitimini alan ve bizlere müracaat eden kimseyi geri çevirmiyoruz, biz onların iş yerlerini gerekli bütün malzemeleri olacak şekilde açıp kendilerine teslim ediyoruz” dedi.
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) aracılığı kentte iş kurmak isteyenlere verilen hibe ve faizsiz krediden yararlanmak isteyen ve eğitimini almış girişimcileri derneklerine davet eden Başkan Sündük, derneğe gelen hiçbir girişimciyi boş çevirmediklerini ifade etti. Aslında bir anlamda dernek olarak kamu hizmeti verdiklerini dile getiren Başkan Sündük, yürüttükleri çalışmalar ile Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi olan kayıt dışı ekonominin de azaltılmasına katkı sunduklarını belirtti. Kentte KOSGEB’in iş kurmak isteyenlere sağladığı ve 30 bini hibe, 70 bin TL’si faizsiz kredi olmak üzere verilen ekonomik destekten yararlanmak için başvuranların sayısının yaklaşık 4 bin olduğunu ve bunlardan sadece 400’e yakınının iş yerlerini açabildiklerini söyleyen Başkan Sündük, bunun nedeninin ise KOSGEB’in hibe ve kredi uygulama şartlarının ağır olması olduğunun altını çizdi. Dernek olarak buna karşı bir formül geliştirdiklerini vurgulayan Başkan Sündük, “Eğitimini almış kişiler öncelikli kendi harcamalarını yapmaları KOSGEB tarafından istenmektedir. Harcama yapıldıktan sonra KOSGEB harcama tutarının büyük bir kısmını girişimcilere iade etmektedir. Ancak bir çok girişimci harcanması gereken bu tutarı başta karşılayamadığı için işletmesini kuramamaktadırlar. Girişimciler bu eğitimi aldıktan sonra devreye biz giriyoruz. Geliştirdiğimiz formül ise şöyle, eğitim sertifikasını almış ve iş yeri açmak isteyenler bizlere geliyor, biz onların iş yerlerinin ekipmanlarından tutunda, büro malzemelerine kadar her şeylerini alıyoruz ve onlarda daha sonra harcama tutarı kadar hibe veya faizsiz krediyi aldıkları zaman bizlere geri ödüyorlar. Böylelikle hem onlar işyeri sahibi olmuş oluyor, hem de ekonomiye katkı sağlamaya başlıyorlar” dedi.
“KAYIT DIŞI EKONOMİNİN KAYIT ALTINA ALINMASINA KATKI SAĞLIYORUZ”
Kentte dernek aracılığı ile bugüne kadar KOSGEB aracılığı ile yaklaşık 400 iş yeri açıldığını hatırlatan Başkan Sündük açıklamalarına şöyle devam etti:
“KOSGEB aracılığı ile kurulan iş yerlerinde istihdam sayısına bakacak olursak eğer bine yakın bir insanında ekmek yediğini görebiliriz. Bunun yanında kayıt dışı ekonominin de kayıt altına alınmasına katkı sağlanıyor. Öyle ki bir çok insan parası olmadığı için bir dükkan tutup, iş yeri açsa dahi vergiye kayıt olamıyor yani kayıt dışı çalışıyor. KOSGEB iş yeri açmak isteyenlere bu sayede verdiği destek ile onların kayıt altına alınmasını sağlıyor. Bu haliyle de Türkiye’nin kanayan yaralarından birisi olan kayıt dışının kapanması için önemli bir destek sağlanmış oluyor. İş yeri açmak isteyen ya da kafasında bir projesi olan herkesi biz derneğimize bekliyoruz ve diyoruz ki, buyurun gelin ve ekonomiye birlikte can katalım. Bize ulaşmak isteyenler sosyal medya hesaplarından ve [email protected] adresinden ulaşım sağlayabilirler.”