Manisa’nın Soma ilçesinde yaşanan maden faciasından kıl payı kurtulanlar bir yıldır işsizlikle mücadele ediyor. Yüzlerce işsiz madenciden sadece biri olan üç çocuk babası Satılmış Cin, işsizlik maaşının bu ayın sonunda sonlanacağını belirterek, “Bu ayın 30’unda işsizlik maaşım sonlanınca evime nasıl bakacağım?” diye soruyor.
Türkiye’yi yasa boğan Soma maden faciasının üzerinden bir yıl geçti ancak kazanın açtığı yaralar henüz sarılmadı. 301 maden şehidinin yanı sıra kazadan kıl payı kurtulan madencilerin de hayatı söndü. Kazanın ardından atılan mesajla işten çıkarılan ve başvurularına rağmen başka bir madende iş bulamayan yüzlerce işsiz madenciden biri 36 yaşındaki Satılmış Cin, tek çaresinin yine maden olduğunu ancak iş bulamadığını belirtti. Tolga (3), Mertcan (2,5) ve Atakan (5 aylık) adında üç çocuğu olan Cin, aldığı 900 liralık işsizlik maaşının 600 lirasını krediye, 300 lirasını da ev kirasına vermek zorunda. Bir yandan da eşinin ve çocuklarının geçimini sağlamak durumunda olan Cin, 18 gün sonra işsizlik maaşı alamayacak. Kazadan kurtulduğuna sevinemeyen ve bu kez de işsizlikle mücadele eden Cin, “Bu ayın sonuna kadar bir madende çalışamazsam çoluk çocuk sokakta kalacağız. ‘Soma’da işsiz yok’ diyorlar. Soma’da bir dünya işsiz var” diye konuştu.
“ÇOLUK ÇOCUK SOKAKTA KALACAĞIZ”
Kazada arkadaşlarını kaybettiğini söyleyen Cin, “Kazanın olduğu vardiyadan sonra çalışacaktık ama nasip olmadı. Arada 15 dakikalık zaman vardı. Biz şu anda hayattayız. Orada biz de olabilirdik. Bir mesaj geldi, 2 bin 831 kişiyi işten çıkarttılar. Şu anda yarısından çoğu işsiz. İşsizlik parası alıyoruz ama ayın 30’unda işsizlik maaşım bitiyor. Bundan sonra ne yapacağız bilmiyorum. Madenlere müracaat ettik ama öneren bir kişi olmayınca işe almıyorlar. Bu ayın sonuna kadar bir madende çalışamazsam çoluk çocuk sokakta kalacağız. Gündelik işlerde çalışmaya gidiyorum ama aldığım para yetmiyor” dedi.
“SOMA’DA BİR DÜNYA İŞSİZ VAR”
Üç çocuğu ve eşinden başka hiç kimsesinin olmadığını belirten Cin, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Evin ihtiyaçlarını almak zorundayım. Çocuklarımı aç bırakamam. Madende çalışmak istiyorum çünkü başka çaremiz yok. Keşke böyle bir şey olmasaydı. Hiçbir arkadaşımızın canına zarar gelmeseydi. Çok mağdur kaldık, işe almıyorlar. Çaresiz duruma düştük. Bu ayın 30’unda işsizlik maaşım sonlanınca evime nasıl bakacağım? Perişan olduk. ‘Soma’da işsiz yok’ diyorlar. Soma’da bir dünya işsiz var. Yetkililer istihdam sağlasın herkes bir ekmeğe muhtaç. Bu saatten sonra nereye gideriz bizi kim işe alır?”
Satılmış Cin’in eşi Birten Cin ise çaresiz durumda olduklarını ve eşinin çalışması gerektiğini dile getirdi.