Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, kentin önemli bir değeri olan Mimar Turgut Cansever’in hatırasını “Ulusal Mimarlık Yarışması” ile yaşatıyor.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü`nün, seçim kampanyasında vaat ettiği 70 proje arasında yer alan Turgut Cansever’in anısına, ulusal düzeyde mimarlık sergisi düzenlenmesi ve mimarlık ödülü verilmesi çalışmasının ilki gerçekleştirildi. Şehrin ortak aklıyla Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile imzalanan protokol kapsamında yapılan Turgut Cansever Ulusal Mimarlık Yarışması’nda dereceye giren eserler belli oldu.
Antalya Mimarlar Odası’nın Kepez Belediyesi adına düzenlediği Mimar Turgut Cansever Mimarlık Yarışması’nın ödül töreni, Cender Otel’de yapıldı. Ödül kazanan mimarların ödüllerini veren Kepez Belediyesi Başkanı Hakan Tütüncü, yarışmanın her yıl Cansever’in ölüm yıldönümü olan Şubat ayında tekrarlanacağını ilan etti. Kepez Kaymakamı Savaş Tuncer, AK Parti İlçe Başkanı Yusuf İşeri ve Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın ile birlikte çok sayıda mimar, sanatçı ve sanatsever katıldığı tören, Cansever’in ve yarışmacıların eserlerini gösteren görsellerin sergisinin açılışıyla başladı.
Mimarlığın ve uyumlu kentleşmeye katkısının kamuoyunun gündemine taşınması, ülkemizdeki mimarlık ve yapı sektöründeki faaliyetlerin tanıtılması, özendirilmesi, ödüllendirilmesi ve güzel sanatların teşvik edilmesi amacıyla düzenlenen yarışmanın ödül töreni, Mimar Cansever’in hayatını ve eserlerini anlatan görüntünün izlenmesiyle başladı. Mimar ve eleştirmen Prof. Dr. Ali Cengizkan’ın başkanlığını üstlendiği 5 kişilik jüri, Turgut Cansever Büyük Ödülü’ne layık eser bulamadı. Jürinin şartnameye uygun olarak 3 esere Başarı Ödülü ile 2 projeye de Jüri Takdir Ödülü vermeye karar verdiğini açıklandı.
ÖDÜLLERİNİ BAŞKAN TÜTÜNCÜ VERDİ
Başarı Ödülü kazanan Özlem Şatıroğlu ile Arzu Yiğit ikilisi, Mustafa Batu Kepekcioğlu, Volkan Taşkın ve İpek Baycan Glaister üçlüsü ve Gül Güven, Jüri Takdir Ödülü kazanan Ozan Özdilek, Erhan Vural ve Hasan Sıtkı Gümüşsoy üçlüsü ile Ozan Öztepe ile Derya Ekim Öztepe, ödüllerini Başkan Tütüncü’nün elinden aldı.
“CANSEVER BİR ÜSTATTI”
Cansever ile öğrenciliği yıllarında tanıştığını anlatan Başkan Tütüncü, Antalya’da doğmuş olmasından dolayı Antalya ile ilişkilendirilebileceğini ve Antalya’nın önemli bir değeri olduğunu söyledi. Hüsnü Karakaş Cami’nde Cansever’in imzası olduğunu da hatırlatan Başkan Tütüncü, “Cansever aynı zamanda çok iyi bir medeniyet ve mimarlık tarihçisiydi. Tasavvurlarında geçmiş ile geleceği bağdaştırmaya çalışmış bir tarzı vardı. 16 ayrı eseri bulunan bir yazardı. Eserleri hepimize tasarım anlamında çok farklı bir bakış açısı kazandırabilecek nitelikte. İnsana şehre ve eşyaya bir medeniyet perspektifiyle bakabilmiş bir üstattı” dedi.
“KEPEZ EN BÜYÜK VE HIZLA GELİŞEN BİR İLÇE”
Bu tip yarışmalarla mimarların kendi kapasitelerinin üzerine çıkarak daha unutulmaz eserler ortaya çıkartacağına inandığını belirten Kepez Kaymakamı Savaş Tuncer ise, “Kepez, artan nüfusuyla birlikte özgün projeleriyle ilimize örnek oluyor. Kepez Antalya’nın en büyük ve en hızla gelişen ilçesi. Çok dikkatli olunması gereken ilçe. Gelişimi diğerlerinden daha güzel estetik anlayışla oluşturulması gereken ilçe. Bu noktada hemen imarların katkısı akla geliyor. Mimarların katkısı bizlerin elini güçlendirecektir” diye konuştu.
HALKA SORULACAK
Kepez Belediyesi ile Türkiye’deki ilkleri yaşadıklarını belirten Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın da, bir ilçe belediyesinin ulusal mimarlık ödüller dağıtmasının çok rastlanan bir durum olmadığının altını çizdi. Ödüllerin mimarlığın geliştirilmesi adına dağıtılmasının çok yaşanan bir durum olmadığını belirten Aydın, “Biz Kepez ile imar konularında, kentleşme konularında birlikte çalışıyoruz. Birçok belediyeye destek oluyoruz ama Kepez ile birlikte çalışıyoruz. Örneğin Dokuma Fabrikası’nın korunması adına halkla bütünleşerek, halka sorarak bir koruma çalışması da gerçekleştireceğiz” dedi.