Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - BATI Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, ruble krizi Türkiye'nin Rusya'ya ihracatını ve turizmi olumsuz etkilemesine rağmen Batı Akdeniz Bölgesi'nden yapılan yaş meyve ve sebze ihracatında artış olduğunu söyledi.
BAGEV Başkanı Ali Çandır, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Rusya'daki ruble krizine rağmen yaş meyve sebze sektöründe diğer birçok sektörün ihracatında yaşanan düşüşün aksine artış kaydedildiğini açıkladı. Rusya'nın özellikle Avrupa ülkeleriyle yaşadığı sorunlar ve uygulanan ambargoyla ortaya çıkan ekonomik krizin rublenin dolar karşısında büyük değer kaybına yol açtığını belirten Ali Çandır, bu durumdan en fazla etkilenen ülkeler arasında Türkiye'nin de olduğunu söyledi. 2015'in ilk 2 ayında Rusya'ya ihracatın geçen yıla göre yüzde 5.3 düştüğünü kaydeden Çandır, “Rakam 314 milyon dolardan 297 milyon dolara geriledi" dedi.
144 MİLYON DOLARA YÜKSELDİ
Rusya'ya 2015 Ocak- Şubat döneminde ülkemizden yaş meyve sebze ihracatı yüzde 10 azalmasına karşın Batı Akdeniz'in yaş meyve sebze ihracatının yüzde 14 artışla 144 milyon dolara yükseldiğini aktaran Ali Çandır, "Antalya, Burdur ve Isparta'dan oluşan Batı Akdeniz bölgesinin Rusya'ya yaptığı toplam ihracat ise yüzde 8'lik artışla 41 milyon dolar oldu" dedi.
KRİZ ÖNERİLERİ
Rusya'nın rakiplere kapalı olmasının büyük avantaj olduğuna dikkat çeken Çandır, hükümete de seslendi. Avrupa'nın sırt çevirdiği Rusya'ya başta yaş meyve sebze ticareti olmak üzere, tüm sektörlerde krizin fırsata çevrilebileceğini belirten Çandır, “Rusya'da bize özel bir serbest bölge yapılmalı. İkili anlaşmalarla özel gümrük tarifeleri uygulanmalı. Ödemelerde ruble mahsuplaşması vakit kaybetmeden ele alınmalı ve kur farkı kayıpları en aza indirilmeli. İhraç edilen ürünlere verilen teşvikler artırılmalı, akaryakıt ve lojistik destek sağlanmalı. Teslimatlar sınırda yapılmalı" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI