Fransa’nın Cannes kentinde düzenlenen ve 93 ülkeden 500 yatırımcının katıldığı gayrimenkul fuarı MIPIM’in açılışında gerçekleştirilen basın toplatısında konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, İstanbul’un yenidünyanın kesişme noktası olduğunu söyledi.
Son yıllarda gerçekleştirilen milyar dolarlık yatırımlarla gündeme gelen İstanbul, inşaat firmaları ve yeni dev projeleri ile dünyanın en büyük emlak fuarı MIPIM’de görücüye çıktı. Dünya ekonomisinde stratejik bir yer tutan inşaat ve gayrimenkul sektörünün küresel ölçekli buluşmasında İstanbullu firmalara öncülük ettiklerini anlatan Başkan Çağlar, “Nasıl ki Nuri Bilge Ceylan, Cannes Film Festivali’nin en görkemli filmlerini yapıyorsa, biz de Cannes MIPIM Fuarı”nın en görkemli katılımcısıyız” dedi.
MIPIM’in Türkiye’nin dünya inşaat sektöründeki özel yerini çarpıcı biçimde görülmesini sağlayacağına inandığını belirten Çağlar, yaptırdıkları Yaşayan İstanbul Maketi ile daha ilk günden öne çıktıklarını kaydetti.
Türkiye’nin müteahhitlik hizmetlerinde dünya ikincisi olduğuna dikkat çeken İTO Başkanı Çağlar, yurtdışı yatırımlar kadar İstanbul’da gerçekleştirilen milyar dolarlık projelerle de sektörün öne çıktığını söyledi.
Son yıllarda Türkiye’de her yıl ortalama 1 milyonun üzerinde konutun el değiştirdiğini, dinamik bir inşaat ve emlak sektörü bulunduğunu anlatan Çağlar, şöyle konuştu:
“İdari ve yasal düzenlemelerle çeşitli kolaylıklar sağlanmasının ardından, yabancıların da Türk konut sektörüne talebi arttı. 2015’te inşaat alanında 100 milyar dolara yakın bir yatırım gerçekleştirilecek. Bunun 20 milyar dolarını kamu kesimi, 75 milyar dolarını da özel sektör yapacak. Kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Önümüzdeki 20 yıllık süre zarfında da 7 milyon bina yenilenecek. Bunun için yapılacak harcamaların toplam tutarı da 400 milyar dolar. Türkiye’de inşaat sektörünün geleceği parlak. Bunun bir nedeni de şu: Deutsche Bank’ın 2014 raporunda da gördük ki, konut piyasasında balon yok. Aksine, Türkiye’de yıllık 600 bin yeni konuta ihtiyaç var. Aynı şekilde A sınıfı ofisler konusunda da bir ivme var. Örneğin; İstanbul’da 3,7 milyon metrekare A sınıfı ofis alanı bulunuyor. 2 yıl sonra bu alan, 5 milyon metrekareye çıkacak”.
’İSTANBUL ÖNE ÇIKIYOR’
İstanbul’un dev altyapı ve ulaştırma projeleri ile de bölgesel ve küresel ölçekli yatırımlar açısından öne çıktığını vurgulayan Çağlar, “Toplam yatırım bedeli 60 milyar dolara ulaşan ve İstanbul Çadırımızda da sergilenen Kanal İstanbul, Üçüncü Havalimanı, Üçüncü Köprü, Avrasya Tüp Geçişi, Körfez Geçiş, Marmaray projeleri sadece şehrin değil, kıtalar arasındaki lojistik ve ulaşım imkanlarını ve yatırım potansiyellerini de ileriye taşıyor” dedi.
Çağlar, konuşmasına şöyle devam etti: “Yakın zaman önce hükümetimiz tarafından açıklanan dünyanın ilk üç katlı tüp geçiş projesini de dâhil ettiğimizde atılan bu küresel adımlar, yerli ya da yabancı herkese muazzam bir iş yapma fırsatıdır. Ve şunu çok iyi biliyoruz ki; reel üretime ve finans sistemine küresel ölçekte büyük katkılar sunan sektör, Türkiye’deki gelişme dinamiklerinden ayrı düşünülemez”.
Dünyanın en büyük emlak fuarı olan MIPIM’e 21 Türk firmasıyla katıldıklarını anlatan Çağlar, uluslararası yatırımcıları İstanbul’a yatırım yapmaya çağırdı. İstanbul Ticaret Odası’nın faaliyetleri bakımından dünyanın en büyük odası olduğunu, yaklaşık 60 bini inşaat ve emlak sektöründen olmak üzere 360 bin üyesi bulunduğunu belirten Çağlar, “MIPIM, Türk inşaat sektörünün tam manasıyla gövde gösterisi yapması gereken bir alandır” dedi.
İTO Başkanı Çağlar, yerli ve yabancı basın kuruluşlarını yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısında, kurulan İstanbul Çadırı’nda sergilenen Yaşayan İstanbul Maketi hakkında da bilgiler verdi.
YAŞAYAN İSTANBUL MAKETİ’NİN ÖZELLİKLERİ
- Yaşayan İstanbul Maketi, 96 metrekarelik büyüklüğü ile bu zamana kadar yapılmış en büyük İstanbul maketi olarak öne çıkıyor.
- Maket, İstanbul’da günün 1440 dakikasını birebir canlandıracak şekilde tasarlandı.
- Maketin, MIPIM’in ardından çeşitli fuarlarda ve zaman zaman da İstanbul’da sergilenmesi planlanıyor.
- Maket dinamik bir yapıya sahip. Proje sahiplerinin “Benim projem de burada yer alsın" demesi halinde, maket kolayca büyütülebiliyor.