Türk Kızılayı, ramazan ayında kan bağışlarının azalması üzerine Sultanahmet Meydanı’nda iftar ile sahur arasında faaliyet gösteren stant açtı. Stantta kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlardan kan alınırken ihtiyaç sahiplerine de yardımlar yapılıyor.
Türk Kızılayı ramazan ayında vatandaşların, oruçlarının bozulmasından ve halsiz kalmaktan çekinmesi nedeniyle azalan kan bağışı sorununa çözümü kısa sürede buldu. Kızılay, kan bağışlarının azalması üzerine Sultanahmet meydanında iftar ile sahur arasında faaliyet gösteren bir stant açtı. Stantta, gündüz bağış yapmaktan çekinen ancak iftardan sonra kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşlardan kan alınıyor.
Ramazan ayı ile birlikte kan bağış oranlarında ciddi bir düşüş yaşandığını belirten Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, “Bu ramazanda da aynı konuyla karşılaştık. Kan bağışlarında yaklaşık yüzde 50 oranında bir azalma oldu. Tereddüdümüz ve korkumuz ani bir durumda kana fazla ihtiyaç duyulmasıdır. Doğrusu biz Kızılay olarak her ramazan bundan dolayı korkulu rüya görüyoruz. Bundan dolayı da bu yıl tedbir aldık. Vatandaşlarımız oruçlu olduğundan orucunun bozulacağını ve bitkin düşeceğini düşünerek kan vermek istemiyor. Bizde bunu göz önüne alarak iftardan sahura kadar Sultanahmet meydanında kan bağışı alıyoruz. Kan bağışı çok önem taşıyor. Kan bağışlama miktarı ramazanda azalıyor ama kan ihtiyacı azalmıyor. Vatandaşlarımız bunu bilsinler” dedi.
Akar, ramazan ayını tam manası ile Kızılaycıların ayı olarak gördüklerini belirterek, “Kızılay olarak bütün imkanlarımızı seferber ederek fakir fukaraya yardım ediyoruz. Bunu hem yurt dışında hem de yurt içinde yapıyoruz. Ramazan yardımlarımızı çeşitli şekillerde yapıyoruz. Öncelikle Türkiye’de yerleştirmeye çalıştığımız ve fakirin onurunu koruyan bir Kızılay kart sistemimiz var. Kızılay kart mülkiyeti Kızılay’a ait olan bir kredi kartıdır. Kızılay tarafından doldurulur ve ihtiyaç sahibine verilir. İhtiyaç sahibi herhangi bir markette herkes gibi alışverişini yapar ve kimsede yardım aldığını anlamaz. Böylelikle o insanlarımızın da gururunu korumuş oluyoruz. Türk Kızılayı’nın kredi kartı fakirin onurunu koruyan bir karttır” diye konuştu.
Kızılay’a ait kredi kartının yanı sıra gıda kolileri yardımlarını da sürdürdüklerini belirten Akar, “Gıda kolilerini tüm Türkiye ve yurt dışında ihtiyaç sahibi insanlara dağıtıyoruz. Bu kolileri hem Kızılay olarak biz hem de bazı sponsor marketler hazırlıyor. Marketlerde vatandaşların alarak Kızılay’a bağışladığı yardım kolilerini de gün sonunda alarak fakir fukaraya dağıtıyoruz. Kurban bayramında topladığımız etlerden yaptığımı konserve kavurmalarını da ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz” dedi.
Türk Kızılayı’na çeşitli yollarla yardımlar yapılabileceğini belirten Akar, “En başta bizim sihir rakamımız dediğimi 2868’e telefondan mesaj atıldığınız takdirde Kızılay’a 10 TL yardım etmiş oluyorsunuz. Ayrıca bütün bankalardaki Kızılay hesapları ve 168 çağrı hattı ile internet üzerinden Türk Kızılayı’na bağışlar yapılabilir” dedi.