Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, TÜİK tarafından açıklanan 2014 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdi. KSO Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Orta Vadeli Programda yüzde 3.3 olan büyüme hedefinin altında kalan 2014 büyümesinin Türkiye’nin 2023 hedefleri için yeterli olmadığını söyledi.
2014 yılında sanayinin yüzde 3.5 büyüyerek Türkiye ortalamasından daha iyi performans gösterdiğini, bunun nispeten olumlu bir gelişme olduğunu bildiren Kütükcü, sanayicilerin küresel ekonomideki tüm olumsuz gelişmelere rağmen üretmeye devam ettiklerini ifade etti.
2014 büyüme rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Türkiye’de kişi başı gelirin 10 bin 404 dolar olarak gerçekleştiği bilgisini paylaşan Kütükcü, Orta Gelir Tuzağı’na yakalanan Türkiye’nin bu tuzaktan kurtulması için teknoloji üretimini önceleyen, nitelikli insan kaynağına odaklanan yeni bir reform hamlesi yapması gerektiğine işaret etti. Kütükcü, iş dünyası olarak Başbakan tarafından açıklanacak teknoloji üretimini ve istihdamın artırılmasını hedefleyen yeni teşvik paketini heyecanla beklediklerini kaydetti.
TÜRKİYE’NİN ÖNÜNDEKİ FIRSATLAR
Daha önce Başbakan tarafından açıklanan öncelikli dönüşüm programları başta olmak üzere, Avrupa Merkez Bankası’nn parasal genişleme politikasının ve düşen petrol fiyatlarının Türkiye için fırsatlar oluşturduğunu anlatan Kütükcü, sanayi üretim rakamlarına dikkat çekti. Kütükcü, “Türkiye’nin büyümesine kritik katkı veren sanayi üretiminde son 1 yıldır yaşanan dalgalanmaların önüne geçilmeli. Sanayinin çarklarının yeniden hızlanması için sanayicilerin faiz başta olmak üzere, rekabeti olumsuz etkileyen her türlü engelden mutlaka kurtarılması gerekir” dedi.
SANAYİCİ ÜRETMEYE DEVAM EDİYOR
Sanayicilerin her şeye rağmen 2014 yılında da üretmeye ve istihdam oluşturmaya devam ettiğini bildiren Kütükcü, “2014 yılının ilk çeyreğinde yüzde 4.8, ikinci çeyreğinde yüzde 2.3, üçüncü çeyreğinde yüzde 1.9 büyüyen Türkiye, son çeyrek büyümesinin de yüzde 2.6 olarak açıklanmasıyla 2014 yılının tamamında yüzde 2.9 büyümüş oldu. Böylece 2014 büyümesi, Orta Vadeli Programda yüzde 3.3 olan büyüme tahmininin altında gerçekleşti. Öte yandan, 2014 yılında Türkiye’nin ihracatı yüzde 4 arttı ve sanayi yüzde 3.5 büyüdü. Türk özel sektörü 2014’te 1 milyonun üzerinde yeni istihdam sağladı. Bu rakamlar küresel ekonomideki ve bölge ekonomisindeki tüm olumsuz tabloya rağmen sanayicilerimizin üretmeye devam ettiğini göstermektedir. Ancak bu büyüme 2023 hedeflerimiz için yeterli olmamakla beraber, bugün gelinen noktada yeni bir büyüme hikayesine ihtiyaç duyduğumuz da açıktır” ifadelerini kullandı.
ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILDA İSLAM ÜLKELERİ, DÜNYA ORTALAMASINDAN HIZLI BÜYÜYECEK
Dünyadaki tüm sisli havaya rağmen Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği performansla küresel ekonomiye daha fazla entegre olduğunu ve Endonezya’nın ardından İslam dünyasının en büyük ikinci ekonomisi haline geldiğini ifade eden Kütükcü, “Türkiye’nin en büyük ikinci ekonomisi olduğu İslam Konferansı Teşkilatı’na üye 57 ülkenin milli hasılası 6.7 trilyon dolara ulaştı. 2015-2019 döneminde dünyanın yıllık ortalama büyüme hızı 3.6, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkelerinin büyüme hızı yüzde 3.9 tahmin edilirken, bu 57 İslam ülkesinin aynı dönemde yılda yüzde 5.4’lük büyümesi bekleniyor. Bu da gösteriyor ki; önümüzdeki 5 yılda İslam ülkeleri dünya ekonomisinden daha hızlı büyüyecek. Bu büyümeyi mutlaka daha fazla karşılıklı ticarete ve yatırıma çevirmek zorundayız” şeklinde konuştu.