AK Parti İzmir milletvekili ve Dışişleri komisyon üyesi Rifat Sait, Türkiye’yi yakından ilgilendiren bazı uluslararası anlaşmaların müjdesini verdi. Sait, bu hafta toplanan TBMM Dışişleri komisyonunda, THY’nin Meksika ve Kosta Rika’ya direk uçuşlar yapabilmesi, Türkmenistan’da Türkiye-Türkmenistan ortak üniversite, lise, ilk ve orta öğretim okullarının açılması, Irak ile imar anlaşması, Malezya ile serbest ticaret anlaşması ve Belçika’da Ana dilde Türkçe eğitim yapılabilmesi gibi önemli anlaşmaların onaylandığını ve bu uluslararası anlaşmaların önümüzdeki günlerde TBMM Genel kurulunda onaylandıktan sonra yasalaşacağı müjdesini verdi.
Sait, Meksika ve Kosta Rika ile daha önce imzalanan sivil havacılık anlaşmalarının Dışişleri komisyonunda onaylandığını belirterek THY’nin Meksika ve Kosta Rika’ya direk uçuşlar yapabileceğini söyledi. Sait, özellikle Kosta Rika ile yapılan anlaşma bizim için anlamlı, zira 1 Mayıs 2013 Çarşamba günü memleketimiz İzmir’de dönemin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Kosta Rika Cumhuriyeti Turizm Bakanı Allan Flores Moya arasında imzalandı, dedi.
Sivil Havacılık Mutabakat Anlaşması’yla hem iki ülkenin ticari ilişkilerinin geliştirilmesi hem de turizm ve yatırım alanlarında yeni açılımlar gerçekleştirilmesi hedeflendi, dedi. İzmir’de ilk imzaların atılması vesilesiyle bu uluslararası anlaşmanın özel sözcülüklerinden birine Rifat Sait atandı. Türkmenistan ile yapılan anlaşma gereği, bu ülkede Türkiye- Türkmenistan ortak üniversitesi, lise ve ilkokulları açılacak. Böylece yurt dışında açılmış olan bazı bazı özel kolejlerin dışında Türkiye Cumhuriyetinin okulları da yer almaya devam edecek. Dışişleri komisyonunda imzalanan bu anlaşma sonrasında Türkmenistan ile eğitim konularında önemli çalışmalar yapılacak.
Irak ile İmar ve İskân konularında yapılana bir anlaşma onaylandı. Bilindiği gibi kısa bir süre önce Merkezi Irak hükümetiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) petrol ihracında anlaşmaya varmış ve IKYB’nin Türkiye üzerinden Avrupa’ya petrol sevkiyatı için geçişici olarak anlaşmaya varılmıştı. Yapılan bu anlaşmalar komşu ülke Irak ile ikili ilişkilerimizin gelişmesine yol açıyor. Sait, bunlar sevindirici gelişmeler, dedi.
17 Nisan 2014 tarihinde Ankara’da imzalanan Malezya ile serbest ticaret anlaşması Dışişleri komisyonunda onaylandı. Anlaşma’nın yürürlüğe girişiyle birlikte tarife satır sayısı bakımından Malezya’ya ihracatımızın %71’i, Malezya’dan ithalatımızın %69’u; hâlihazırda ticarete konu ürünler bakımından ise ihracatımızın %83’ü ithalatımızın ise % 68’i gümrük vergisinden muaf olarak gerçekleştirilecektir. 8 yıllık geçiş döneminin sonunda tarife satır sayısı bakımından ihracatımızın %99’u, ithalatımızın %86’sı; hâlihazırda ticarete konu olan ürünler bakımından ise ihracatımızın %93’ü, ithalatımızın %75’i gümrük vergisinden muaf şekilde gerçekleşecektir. Taraflar tüm sanayi ürünlerindeki gümrük vergilerini en geç 8 yılsonunda karşılıklı olarak sıfırlayacaklardır. Tarım ürünlerinde ise 8 yılsonunda tarife satırı bakımından Malezya’ya ihracatımızın %94’ü, ithalatımızın ise %47’si için tercihli pazara giriş imkânı sağlanacak.
Belçika’nın Fransız Valon bölgesi hükümeti ile yapılan eğitim anlaşması dışişleri komisyonunda onaylandı. Bu anlaşma oldukça önemli, zira Belçika’nın Valon bölgesinde ana dilde Türkçe eğitim yapılabilecek. Böylece Avrupa’da Türkçe eğitim konusunda önemli mesafeler atılabilir. Özellikle Türklerin çok sayıda yaşadığı Almanya, Avusturya, Fransa, Yunanistan ve Bulgaristan açısından sevindirici ve ümit verici OLDUĞU İFADE EDİLİYOR.