Okulların kapanması ve geçen hafta sonu LYS sınavlarının tamamlanmasının ardından, AŞTİ’de yine yolcu yoğunluğu yaşandı. Yaz tatilini fırsat bilen Ankaralılar, AŞTİ’den tatil yörelerine ve memleketlerine gitti.
AŞTİ, (Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi) yıllardır milyonlarca insanın Ankara’ya girişte veya ayrılırken ilk veya son uğrak noktası olmaya devam ediyor.
AŞTİ verilerine göre, olağan dönemlerde Ankara’ya her gün ortalama 1600 şehirlerarası otobüs giriş-çıkış yapıyor. Yaklaşık 50 kişilik otobüslerle taşınan yolcuların bir gün içinde AŞTİ’de meydana getirdiği sirkülasyon ise ortalama 80 bin kişi olarak gerçekleşiyor.
BAYRAMLARDA ORTALAMA YOLCU SAYISI 100 BİNE ULAŞIYOR
AŞTİ’de bayramlarda giriş-çıkış yapan otobüs sayısı 1900’e çıkarken, ortalama yolcu sayısı da 100 bine ulaşıyor. AŞTİ’de yolcuları uğurlamaya gelenler veya karşılamaya gelenlerle birlikte insan sirkülasyonu katlamalı olarak artış gösteriyor.
2014’te Ramazan Bayramı öncesinde AŞTİ’ye giriş-çıkış yapan otobüs sayısı rekor rakamlara ulaştı. 2014’te Ramazan Bayramı’ndan iki gün önce AŞTİ’ye giriş-çıkış yapan otobüs sayısı 2 bin 316, bir gün önce ise 2 bin 149 oldu. AŞTİ’deki otobüs hareketliliği, bayram tatili boyunca kademeli olarak düşerken, bayramın son günü ise bu rakam artış göstererek 2 bin 55’e yükseldi.
2015’te resmi bayram günlerinde ise AŞTİ’deki yolcu hareketliliğinin, günlük ortalamanın çok fazla üzerine çıkmadığı gözlendi. AŞTİ’de 23 Nisan’da 1621, 1 Mayıs’ta 1637, 19 Mayıs’ta ise 1702 otobüs Ankara’ya giriş-çıkış yaptı.
KÜÇÜK BİR İLÇENİN NÜFUSU KADAR ÇALIŞANI VAR
Her gün on binlerce kişinin yolunun düştüğü AŞTİ’de yolcuların taleplerinin karşılanabilmesi için 519 işletme faaliyet gösteriyor ve bu işletmelerde de yaklaşık 3 bin 500 kişi sürekli görev yapıyor.
80 otobüs yazıhanesinin bulunduğu AŞTİ’de 56 büfe, 196 büro bulunuyor. Restoranları, kafeteryaları, çay salonları, otoparkı, akaryakıt istasyonu, bankası, PTT’si ve 20 ATM’si ile AŞTİ, adeta bir şehir görüntüsü veriyor.