İstanbul’un fethinin akabinde Fatih Sultan Mehmet Han tarafından yaptırılan, günümüzde Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri ve Gülhane Parkı’nı çevreleyen Sur-u Sultani’nin restorasyonuna başlandı.
Sur-u Sultani’nin restorasyonuna Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in talimatlarıyla ilk olarak 2014 içerisinde ihale çalışmalarının yapılmasıyla başlandı. Devlet-i Aliyye’nin yönetim merkezinin etrafında Surlar 3 etap halinde projelendirildi. Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na gönderilen restorasyon projeleri onaylandı. Bahsi geçen etaplardan ilkine ait olan onaylı projeler doğrultusunda 1. etap uygulamasının ihalesi 2015 yaz başında yapıldı. İşin 2017 yılının ilkbahar aylarında tamamlanması öngörülüyor.
Söz konusu iş kapsamında Sur-u Sultani’nin Ahırkapı’dan başlayıp “Bab-ı Humayun” ile “Soğuk Çeşme Kapısı”nı da içine alacak şekilde Alay Köşkü’ne kadar olan bölümünün restorasyonunun ve çevre düzenlemesinin yapılması planlanıyor. Sur-u Sultani’ye ilişkin ihale edilip devam etmekte olan uygulama işini izleyecek olan 2. ve 3. etap restorasyonlarının da tamamlanmasıyla Sur-u Sultani’nin eski ihtişamına kavuşması ve içindeki bölgenin daha güvenli bir hal alması planlanıyor.