Eğitim-Bir-Sen, nöbete ücret için 81 ilde başlattığı imza kampanyasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde basın açıklaması düzenleyerek, toplanan 350 bin imzayı Kamu Personeli Danışma Kurulu’nda (KPDK) yetkililere teslim etti.
KPDK yetkilileri ile toplantı öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde Ankara şubeleri yönetim ve üyelerinin katılımıyla bir açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, nöbet ücreti ve sınav görev ücretleri başta olmak üzere haklı ve yerinde taleplerini bir kez daha hükümet tarafına iletmek ve acil çözüm istediklerini belirtmek için toplandıklarını ifade ederek, “Nöbet görevine ücret diğer kamu kurumlarında uygulanmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlarda uygulanmamaktadır. Hiçbir kanuni dayanağı olmayan bu ‘angarya’ maalesef hâlâ devam etmektedir. Genel yetkili sendika olarak 2013 yılında gündeme aldırdığımız ve toplu sözleşme masasına taşıdığımız öğretmenlerin nöbet görevleri için ücret talebimizle ilgili verdiğimiz fasılasız mücadele sürmektedir. Kararlılıkla takipçisi olduğumuz, bundan önceki KPDK toplantılarına taşıdığımız, Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız Kurum İdari Kurulu (KİK) toplantılarında gündeme getirdiğimiz nöbete ücret talebimizi ‘angaryaya hayır diyor, nöbete ücret istiyoruz’ sloganıyla 9 Şubat 2015 tarihinde tüm illerde basın açıklamasıyla bir kez daha ortaya koyduk. ‘Nöbete ücrette ısrarlı, mücadelede kararlıyız’ sloganıyla başlattığımız imza kampanyası ile 81 ilimizden 350 bin iradenin talebini bugün KPDK’nın en önemli gündemi yapacağız” diye konuştu.
“Nöbete ücret, angaryaya hayır” sloganları eşliğinde konuşmasına devam eden Yalçın, şunları söyledi:
“Diğer kamu kurumlarında ücret karşılığında yapılan nöbet görevlerinin eğitim çalışanlarına angarya olarak yaptırılması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu çarpıklığı tespit eden, kamuoyunun ve hükümetin gündemine taşıyan sendika olarak 81 ilden gelen 350 bin imza, talebimizdeki haklılığımızın ve kararlılığımızın da bir göstergesidir. Toplantıda genel yetkili sendika olarak karşılıksız nöbet görevine hayır diyecek ve ısrarla çözüm isteyeceğiz.”
“SINAV GÖREVİ ÜCRETLERİ KONUSUNDA ACİLEN ADALET SAĞLANMALIDIR”
Toplu sözleşmede kararlaştırdıkları ve devamında yapılan KPDK toplantılarında görüşülen, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı’nda konunun muhatapları ile bir araya gelerek çözümüne odaklandıkları ‘sınav görev ücretinde adalet’ taleplerinin hâlâ yerine getirilmediğini kaydeden Yalçın, “Onun için sınav görevi ücretlerinde adalet talebimiz bu KPDK’da da masada olacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan sınavlarda kapıda güvenliği sağlayanlara 120 TL, içeride sınav görevi yapanlara 45 TL ücret ödenmektedir. Bu adalete aykırıdır. Bu sınavlarda, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavlarda ödenen miktarda ücret ödenmesi talebimiz konusunda aradan geçen 16 aya rağmen hâlâ bir düzenleme yapılmamış olması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu konuda ortaya konulan tutum devlet ciddiyetiyle bağdaşmamaktadır. Bu hususta ivedilikle düzenleme yapılmasını istiyoruz. Çözüm olarak 18.01.2012 tarih ve 2012/2723 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan sınav ücretlerine ilişkin usul ve esaslarının dikkate alınmasını istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı, ek ders esaslarındaki ilgili düzenlemeyi iptal ederek ana çerçevenin dikkate alınmasını sağlamalıdır. 2013 yılı toplu sözleşmesinde kararlaştırılan bu hususlarda Kamu İşveren Heyeti Başkanı olan ve aynı zamanda kararlarda imzası bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik’ten toplu sözleşmede mutabık kalınan ve imza altına alınan taleplerimizin yerine getirilmesi için inisiyatif almasını istiyoruz” şeklinde konuştu.
Ali Yalçın, eğitim çalışanlarının genel yetkili sendikası ve temsilcisi olarak her platformda sorunları dile getirdiklerini kaydederek, “Çözüm için ısrarımızı belirtiyoruz. Buradan hükümete çağrım; sorunlarımızı zamana yaymayın, çözümleri zamanında yapın” dedi.