Eğitim-Bir-Sen, 2015’i Mehmet Akif İnan yılı ilan etti.
Eğitim-Bir-Sen, Kurucu Genel Başkanı, ‘Yedi Güzel Adam’dan birisi olan Mehmet Akif İnan’ın vefatının 15. yılı dolayısıyla bir dizi program düzenliyor. 9-10 Ocak tarihlerinde Başkent Öğretmenevi’nde yapılacak sempozyumunyanı sıra Eğitim-Bir-Sen 6 Ocak’ta Şanlıurfa’da bir panel düzenlemişti. Bu kapsamda Mehmet Akif İnan’ın bugüne kadar yazmış olduğu kitapları ve şiirlerini, köşe yazılarını, röportajlarını 3 ciltlik bir kitapta toplayan sendika, ayrıca Ali Haydar Haksal’ın yazdığı ‘Bir Medeniyet Şairi Mehmet Akif İnan’ kitabı, Yusuf Turan Günaydın ve Selma Günaydın’ın kaleme aldığı ‘Mehmet Akif İnan Bibliyografyası’ kitabını, Yedi İklim Dergisi Mehmet Akif İnan özel sayısını çıkardı. Mehmet Akif İnan’ın hayatının anlatıldığı belgesel ve şiirlerini klip haline getiren sendika, Türkiye’nin kültürüne, sanatına, edebiyatına katkı yaparak önemli bir işe imza attı.
Mehmet Akif İnan’ın vefat ettiği 2000 yılından bu yana her yıl ocak ayında Türkiye’nin yüzlerce farklı noktasında Mehmet Akif İnan anıldı, duruşu, mücadelesi, eserleri kavranılmaya çalışıldı. Vefatının 15. yılında ise Eğitim-Bir-Sen’in organize ettiği “Doğumunun 75. Vefatının 15. Yılında Mehmet Akif İnan Sempozyumu” ile Mehmet Akif İnan tüm yönleriyle ele alınıyor. Mehmet Akif İnan’ın Eğitim-Bir-Sen tarafından 2009 yılında yayımlanan toplu yazılarının sağlığında yayımlanan diğer eserleriyle birlikte “Doğumunun 75. Vefatının 15. Yılında Mehmet Akif İnan Sempozyumu” vesilesiyle tekrar basılması düşüncesiyle 3 ciltlik özel baskı kitaplar yayımlandı.
Yusuf Turan Günaydın ve Selma Günaydın tarafından hazırlanan Mehmet Akif İnan Bibliyografyası edebiyat ve kültür dünyasına önemli bir katkıda bulunurken, ‘Bir Medeniyet Şairi Mehmet Akif İnan’ kitabı de medeniyetin yeniden inşasında önemli bir mihenk taşı. Eğitim-Bir-Sen ve Yedi İklim Dergisi işbirliğiyle hazırlanan derginin 298. sayısı da “Mehmet Akif İnan Özel Sayısı” olarak okuyucuyla buluştu. Derginin bu sayısında İnan’ı yakından tanıyan isimler onu ve şiirlerini masaya yatırarak tahlil etti. Nurettin Durman “Mehmet Akif İnan Şiirinde Hayatın Vazgeçilmez Unsurları Üzerine Bir Güzelleme: Mescid-i Aksa” şiirini anlama denemesini kaleme alırken, Mehmet Özger “İnan Şiirinde Göksellik” adıyla kaleme aldığı yazısında Akif İnan’ın modern şiirde Divan edebiyatının form ve unsurlarını yeniden diriltmeyi amaçladığına vurgu yaptı. Serdar Kacır ise “Bilge Bir Şiir” adlı yazısında Akif İnan şiirinin bilge bir şiir olduğunu, bilgelik taslamadan hikemî bir dille hakikate ayna olduğunu, çağın saldırısına boyun eğmeyip direnen, onu alt etmeyi isteyen yapısına ve söylemine dikkat çekti. “İslam Milleti Yolunda Bir Halka: Mehmet Akif İnan” adlı yazıyı kaleme alan İsmail Demirel, Akif İnan’ı imanlı bir şair olarak tanımlayarak, mücadele alanını edebiyattan siyasete, siyasetin bir şubesi olan sendikacılığa genişlettiğine vurgu yaptı.