Ailelerinden kilometrelerce uzakta yaşayan yabancı uyruklu öğrenciler, aileleriyle sosyal medya üzerinden görüşerek hasret gidermeye çalışıyorlar.
Sosyal paylaşım siteleri eğlenceli, bilgilendirici ve erişiminin kolay olması sebebiyle toplumun birçok kesimine hitap ediyor. Özellikle ailesinden ve yakınlarından uzakta olan öğrenciler, sosyal medya üzerinden haberleşmelerini sağlarken aileleriyle de bir nebze olsun özlem gidermeye çalışıyorlar. Anne, baba ve kardeşleriyle sosyal medya üzerinden görüntülü olarak konuşan ve memleketlerinden yüzlerce kilometre uzaklıkta olan Türkçe Öğretim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) öğrencileri de sosyal medyanın nimetlerinden faydalanıyorlar. Facebook, Skype, Tango gibi mecralardan görüntülü olarak konuşan öğrenciler, Viber, Whatsapp ve Line gibi sosyal medya uygulamalarından da mesajlaşarak hasret gideriyorlar.
8 aydır Türkiye’de olan ve Türkçe hazırlık okuyan Arnavutluklu Elsad Cukali, Türkçe öğrenerek diplomasını aldığını söyledi. Eylül ayında tekrar dönerek Türkiye’de eğitimine devam edeceğini belirten Cukali, ailesini o kadar özlemediğini ifade etti. Cukali, “Ailemle hergün görüşüyorum. Skype, Facebook, Whatsapp ve diğer çeşitli alternatiflerlerimiz var. O yüzden biraz dünya değişti. Şimdi ailemizle görüşebiliyoruz o kadar özlemiyoruz. Ben en çok Skype ya da Faceook kullanıyorum. 24 saat Facebook’ta aktifim. Ama mesela Facebook açık ama hep kullanmıyorum. Sadece mesajlarımı bekliyorum. Annem bana yazıp gönderiyor ona bakıyorum. Çok zamanım yok çünkü ders çalışıyorum. Zamanım varsa hemen Facebook’a giriyorum. Annem her bir saatte yazıyor bana. Mesaj atıyor. Çok kolaylık sağlıyor. Skype ile görüştükten sonra ailemle olmuş gibi hissediyorum” dedi.
Yemenli Hesham Haddad da ailesiyle hergün görüştüğünü vurgularken, ailesine bir de mesaj yolladı. Haddad, “Viber ve Whatsapp gibi annemle, babamla ve kardeşimle görüşüyorum. Belki her gün 1 saat onlarla görüşüyorum. Onlar da internet kullanıyorlar. Şimdi her şey kolay oldu. Hasret gidermekte yardımcı oluyor. Onları çok özledim. Gelecek hafta onlarla olacağım. Bunun için çok mutluyum. Onları çok seviyorum. Sizi çok özledim. Keşke siz burada olsaydınız” ifadelerini kullandı.
Filistinli Hashem Salha ise ailesiyle Skype, Facebook, Viber ve Tango gibi yerlerden görüştüğünü aktarırken sosyal medyanın kendilerine özlem giderme konusunda çok kolaylık sağladığını belirtti.