Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü İrfan Güvendi, bu yıl kullandırılan kredi miktarını geçen yıla göre yüzde 9 artırarak, 6 milyar 500 milyon lira olarak gerçekleştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel Merkezi’nde düzenlenen sohbet toplantısında Güvendi, kurumun 2014 yılı faaliyetleri ve 2015 yılına ilişkin öngörülerini anlattı. Kredi faizinin büyük kısmının hazineden karşılandığı bir sistemle çiftçiye faizsiz veya maksimum yüzde 8 civarında finansmanla kredi verdiklerini anlatan Güvendi, özel bir banka ile Tarım Kredi arasında kredi maliyeti bakımından yüzde 100’e yakın fark olduğunu ifade etti. Güvendi, kayıt dışılığın en büyük olduğu alan olan tarımda kayıt dışılığı azaltan, engelleyen bir fonksiyonu ifa ettiklerini de kaydetti.
Kaçak akaryakıtta tarım sektörünün önemli bir pazar olduğunu anlatan Güvendi, son 12 yıldır ciddi saha çalışması yaptıklarını, çiftinin ayağına kadar daha ucuza mazot ulaştırdıklarını, bunun da çiftçinin bilinçlenmesini sağladığını ifade etti.
“YÜKSEK FAİZİ GÜÇLÜ TARIM KREDİ DÜŞÜRÜR”
Bu yıl kullandırılan kredi miktarını geçen yıla göre yüzde 9 artırarak, 6 milyar 500 milyon lira olarak gerçekleştirmeyi hedeflediklerini bildiren Güvendi, ürünü sezonunda alma karşılığında yüksek faizle avans verilmesinin Tarım Kredi’nin güçlü olması ve sahadaki etkisini artırmasıyla azaldığını söyledi. Önceliklerinin var olan üyelerinin ihtiyaçlarını tam olarak karşılamak, pasif ortaklarını aktif hale getirmek ve var olan ortakların büyümelerini sağlayacak projeler geliştirmek olduğunu dile getiren Güvendi, tarımın finansmanında 26 milyar lira kredi kullanımıyla Ziraat Bankası’nın birinci sırada olduğunu, 6 milyar lira kredi kullandırılmasıyla da Tarım Kredi’nin ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Güvendi, kredi ihtiyacına ve talebe göre verilecek kredi miktarının artırılabileceğini ifade etti.
Merkez Bankası’nın faiz düşürmesinin gösterge faizlerini azaltacağını anlatan Güvendi, bunun girdi maliyetlerini azaltacağını, şartlar uygun olduğunda düşük faizin herkesin lehine olduğunu belirtti. Belirsizlik ve istikrarsızlığın tüm sektörlerde olduğu gibi tarımda da kötü olduğuna dikkati çeken Güvendi, önemli olanın istikrarın korunması olduğunu bildirdi.
"GIDA FİYATLARINDA BU YILKİ BEKLENTİLER OLUMLU"
Gıda fiyatlarından nüfusun yüzde 90’nın memnun olmadığını dile getiren Güvendi, aradaki makası daraltacak gayret içinde olduklarını ancak piyasayı etkileyecek güçte olmadıklarını bildirdi. Gıda fiyatlarında bu yılki beklentilerin olumlu olduğunu ifade eden Güvendi, çiftçinin üretimden ve hayvancılıktan vazgeçmediğini, bu nedenlerle bu yılın geçen yıldan iyi olacağı kanaatinde olduklarını kaydetti. Gıda fiyatlarındaki hususu iklime bağlamanın yanlış olduğunu dile getiren Güvendi, iklimin bir unsur olduğunu, riskleri minimize edecek yöntemlerin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Gıda fiyatlarında fazla sürüklenme olduğunu bildiren Güvendi, denge mekanizmalarının oluşturulması gerektiğini, tarımın kendi haline bırakılacak bir sektör olmadığını, üretici ve tüketici açısından müdahale edilmesi gereken bir alan olduğunu söyledi.