Mardin’de kan davalarının sebep ve sonuçlarını konu olan ’Kendini öldürmek’ adlı proje kapsamında Nusaybin ve Midyat’ta iki ayrı program düzenledi.
Ortadoğu Halklarının Birliğini Koruma, Kalkındırma ve Strateji Araştırmalar Merkezi’nce (OHAK-DER) yürütülen, bölgedeki kan davalarının sonuç ve sebeplerini irdelemek adına İçişleri Bakanlığı’nca desteklenen projen kapsamında Nusaybin’de ve Midyat’ta iki ayrı program düzenlendi.
Midyat’taki program Kocatepe konferans salonunda gerçekleştirildi. Midyat Anadolu İmam Hatip Lisesi ile Midyat Kız İmam Hatip Lisesi’nin katıldığı konferansa ilgi yoğundu. Belgesel film gösteriminin ardından ’Problem çözmede çevresel faktör(ler) ve rol modelin önemi’ adlı bir konuşma yapan OHAK-DER Başkanı M. Burhan Hedbi, konuşmasında tarihte iz bırakan çok sayıda hikayeye yer verdi. Hedbi, Hz. Muhammed’in (sav) hayatından da örnekler vererek gençlerle, ’Problem çözmede çevresel faktör(ler) ve rol modelin önemi’ hakkında paylaşımlarda bulunarak, günümüzdeki kültür anlayışında çözüm yerine, sorunlara sorun katan şiddet kültürüyle ilgili çok sayıda örnek paylaştı. Hedbi, "Bir yerde dört iyi, dört de kötü var olduğunu düşünün. İyiler birleşip dört kötüden birini, sonra ikincisini, sırasıyla dördünü de öldürseler. Bunlar, kötüleri yok etmiş olabilirler ama iyileri fazlalaştıramamış ilkin oldukları sayıda bırakmış olurlar. İlk bakışta bu iyiler kötüleri bitirmiş görünüyor olabilir, oysa dört insanı öldürenler de artık iyiliklerini yitirmiş, onlar da kötüye dönüşmüşlerdir. İyilerin girişimi, kötüleri ortadan kaldırırken iyi olabilecek bireyleri de öldürmüştür aslında. Oysa İslam’ın da buyurduğu gibi iyiler, iyilikle cihat etseler, kötülerden birini kendi saflarına katsalar, başta eşit olan iyi-kötü dengesi iyi lehine değişir. Hepimiz, kötüye ve kötülüğe karşıyız ama hangi kötü ve kötülük? Hepimiz, kendi kötülüğümüz ve kötüleri dışındaki kötülük ve kötülere karşı. Oysa ilkesel olup bizden de olsa, kötüye ve kötülüğe karşı durmadıkça, bunlarla mücadele etmedikçe arzu ettiğimiz huzur ve barış içinde bir yaşamı tesis edemeyiz" dedi.
"ŞİDDET KÜLTÜRÜ İLE MÜCADELEDE KÜRT EDEBİYATININ ROLÜ"
Nusaybin’de ise ‘Şiddet kültürüyle mücadelede Kürt edebiyatının rolü’ başlıklı program Süleyman Bölünmez Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirildi. Program, Burhan Hedbi’nin açılış konuşmasıyla başladı. Mardin’de kan davalarının sebep ve sonuçlarını konu olan ’Kendini öldürmek’ adlı proje kapsamında çekilen belgesel filmin izlenmesinin ardından, Kürt edebiyatında eserler de yazmış olan eğitimci-yazar Dilazat Art’ın ‘Şiddet kültürüyle mücadelede Kürt edebiyatının rolü’ başlıklı söyleşisiyle sona erdi.
Programın bitişinde öğrencilere hediye olarak şiddettin çözüm getirmediğini anlatan görsel materyal ve belgesel filmin DVD’si ile kan davasına yönelik başlatılan kampanyanın çıkartmaları hediye olarak verildi.