Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın, petrolün yıllık bazda Adıyaman’da 3 milyon varil, Batman’da 9 milyon varil ve Trakya’da 83 bin varil olmak üzere toplam 12 milyon varil üretimi olduğunu belirterek, TPAO’nun son yıllarda üretimde en üst seviyeyi yakaladığını söyledi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın, Batman Üniversitesi’nde yapılan ’Enerji kaynakları ve potansiyeli’ konulu seminere katıldı. Seminerde Türkiye’de Adıyaman, Batman ve Trakya bölgesi olmak üzere 3 bölge bulunduğunu belirten TPAO Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın, en büyük ve ilk bölgelerinin Batman olduğunu söyledi. Batman bölgesinin 1960 yılında kurulduğunu kaydeden Akın, "Bu bölgede 1948 yılında petrol arama çalışmaları başladı. Tabi ilk sondaj 1945 yılına dayanıyor ama ilk kuyumuz, ekonomik anlamda ilk rezervimiz 1948 yılında ve Raman 8 numara dediğimiz petrol keşfiyle başlıyor. Akabinde 1960 yılında Türkiye Petrolü Batman Bölgesi kuruluyor ve faaliyetlerimiz bugüne kadar devam ediyor" dedi.
ÜÇ BÖLGEDE YILLIK 12 MİLYON VARİL PETROL ÜRETİMİ YAPILIYOR
Adıyaman bölgesinde yıllık yaklaşık 3 milyon varil, Batman bölgesi yaklaşık 9 milyon varil ve Trakya’da 83 bin varil olmak üzere toplamda yıllık 12 milyon varil üretimlerinin olduğunu kaydeden Akın, Türkiye’deki üretimin yüzde 73’lük diliminin Batman bölgesi tarafından karşılandığını dile getirdi.
"IRAK PROJELERİMİZDEN EŞDEĞER PETROLLERİMİZ GELİYOR"
Günlük 750 bin varil harcama olduğuna dikkat çeken Akın, "Üretim olarak baktığımızda günlük yurt içi 36 bin varil üretimimiz var. Yurt dışında da Türkiye Petrolleri’nin Azerbaycan Şahdeniz Projesi var. Libya’da ortaklıklarımız var ama daha tam faaliyete geçiremedik. Irak projelerimizden eşdeğer petrollerimiz geliyor. Yine Kazakistan’da bir rezervimiz vardı fakat son zamanlarda Kazakistan hükümetiyle olan diyaloglarımızdan dolayı oranın devre dışı bırakılma durumu var. Harcanan 750 bin varile baktığımızda ne kadarı kendi üretimimiz ne kadarını dışarıdan alıyoruz? Tamamen enerjisi dışarıya bağımlı bir ülkeyiz. Yani enerji bakımından fakir bir ülkeyiz, bunu unutmamamız gerekiyor" diye konuştu.
"5 İLDE GÜNLÜK TOPLAM ÜRETİM 24 İLE 25 BİN VARİL ARASINDA"
Dışarıya verilen paranın, Türkiye’de yüzde 85’lik bir tüketimi karşıladığını anlatan Akın, "Yüzde 13’ünü Türkiye Petrolleri olarak yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerimizin sonucunda karşılıyoruz. Özel sektördeki pay da yüzde 2’ye tekabül etmektedir. Batman bölgesi olarak sadece Batman’da faaliyet göstermiyoruz. Civar illerde de faaliyetlerimiz bulunmaktadır. Batman’ın yanı sıra Siirt, Diyarbakır, Mardin, Şırnak illerinde de hem üretim hem sondaj çalışmalarımız yapılıyor. Bu 5 ilde günlük toplam üretim 24 ile 25 bin varil arasında değişiyor. Kış aylarında farklı sebeplerden dolayı üretim düşebiliyor. Batman olarak bu 5 il içinde yüzde 63’lük bir oranı karşılıyoruz. 2012, 2013 ve 2014 yıllarında üretim olarak en üst düzeydeyiz. 1948 yılındaki ilk keşfimizden şu ana kadar ürettiğimiz 384 milyon varil var. Bunu bin 23 petrol kuyumuzdan üretiyoruz" şeklinde konuştu.
Program soru ve cevaplarla devam etti.