Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Çek Cumhuriyetiyle imzalanan 6. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Protokolüne ilişkin, “Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 3.3 milyar dolara ulaşmıştır 2014 yılı itibariyle. Biraz önce protokolde de belirttiğimiz üzere 2017 yılına kadar 5 milyar dolarlık hedefe ulaşmayı planlıyoruz” dedi.
Türkiye- Çek Cumhuriyeti 6. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantısı kapanış oturumu ve imza töreni Ankara Palas’ta gerçekleşti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Türkiye- Çek Cumhuriyeti Sanayi ve Ticaret Bakanı Jan Mladek Türkiye- Çek Cumhuriyeti 6. Dönem KEK Protokolünü imzaladı. İmza töreninin ardından yaptığı konuşmada Babacan, Türkiye ile Çek Cumhuriyeti’nin iki dost müttefik ülke olduğunu belirterek, “İlişkilerimiz mükemmel seviyededir. Çek Cumhuriyeti ile NATO’dan müttefikiz ve Türkiye’nin AB sürecinde Çek Cumhuriyeti Türkiye’nin güçlü bir destekçisi olmuştur. Bugün değerli konuk Bakan Sayın Mladek ile yaptığımız görüşmelerde iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerde gelinen son durumu inceledik. İlişkilerin daha da gelişmesi için ne yapılması gerektiği üzerinde durduk” diye konuştu.
“2017 YILINA KADAR 5 MİLYAR DOLARLIK HEDEFE ULAŞMAYI PLANLIYORUZ”
Türkiye- Çek Cumhuriyeti 6. Dönem KEK Protokolünün de imzalandığına değinen Babacan, şunları kaydetti:
“Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi 3.3 milyar dolara ulaşmıştır geçen yıl 2014 itibariyle. Biraz önce protokolde de belirttiğimiz üzere 2017 yılına kadar 5 milyar dolarlık hedefe ulaşmayı planlıyoruz. Türkiye’de çok sayıda Çek firma faaliyet göstermektedir. Yine 37 adet Türk firması da Çek Cumhuriyetinde faaliyet göstermektedir. Aynı zamanda Türk şirketleriyle Çek şirketleri 3. Ülkelerde de artık daha çok işbirliği yapmaya başlamışlardır. Enerji önemli bir işbirliği alanımızdır. Ayrıca ulaştırma, sanayinin pek çok kolu, tarım, çevre, turizm, sağlık, eğitim gibi pek çok alanda önemli işbirliği fırsatları vardır. Tarihi dostluk ilişkilerimizin olduğu Çek Cumhuriyetinde ikili ilişkilerimizde karşılıklı çok sayıda önemli ziyaret olmuştur.”
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve şuanki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Çek Cumhuriyeti’ne olan karşılıklı ziyaretlerine değinen Babacan, Çek Cumhuriyeti’nin Başbakanını da Türkiye’de görmeyi arzu ettiklerini ifade etti.
Babacan, imzalanan protokolün ikili ilişkilere yeni bir ivme kazandırmasını diledi.