Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından İstanbul Üniversitesi’nde seçim heyecanı başladı. Prof. Dr. Yunus Söylet’in, milletvekilliği aday adaylığı için istifa etmesinin ardından öğretim üyeleri yeni rektörü seçmek için sandık başına gitti.
Üniversitenin eski rektörü Prof. Dr. Söylet’in milletvekilliği aday adaylığı için istifa etmesinin ardından yapılan yeni rektör seçimi, üniversitenin Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleşiyor. Sabah saat 08.30’da başlayan ve seçim için oluşturulan 10 farklı sandıkta gerçekleşen oy verme işlemi sona erdi. Rektörlük için Prof. Dr. Harun Cansız, Prof. Dr. Faruk Erzengin, Prof. Dr. Recep Seymen ve Prof. Dr. Raşit Tükel ve Prof. Dr. Mahmut Ak yarışıyor.
Seçimlerle ilgili değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Mahmut Ak, “İstanbul Üniversitesi, Türkiyemizin en eski ve en büyük üniversitesi. Bugünkü hakkımı kullanarak üniversitemi tanıtmak adına şunu söylemek istiyorum; İstanbul Üniversitesi’nde 500 ana bilim dalı, 770 diploma programı var. Bugün burada değerli 3 bin 2 öğretim üyemiz oy kullanıyor. Böyle büyük bir yapıyla şu ana kadar herhangi bir sorun çıkmayacak şekilde güzel bir çalışma gerçekleştirdik. Bundan da ben üniversitem adına çok gurur duyuyorum. Bu seçimler üniversiteler için güç tazeleme fırsatıdır. Ve öğretim üyelerinin kendi günlük meslek yaşamları yanında çokta zaman bulamadıkları sosyal ve beşeri kaynaşma içerisinde bir vesiledir. Dolayısıyla bu seçimin üniversitemizi daha da güçlendireceğini, öğretim üyelerimizin ve üniversitemizin bundan daha güçlü olarak çıkacağını düşünüyorum. Sonuçların üniversitemiz için hayırlı olmasını istiyorum. İstanbul Üniversitesi sadece kendisi bireysel bir kurum değil, Türkiye’nin değeri. Burada öğretilen her bilgi ve sunulan her hizmet ülke çapında bilgi ve hizmettir. Bu açıdan ülkemize de her zaman hizmete açık olan üniversitemizin güzel günlere taşınacağını düşünüyorum” dedi.
Beş adayın yarıştığı rektörlük seçiminde oluşturulan 10 farklı sandıkta gerçekleşen oy verme işlemi akşam saat 17.00’de sona erdi. İkademisyenlerin katıldığı seçimlerin ardından en yüksek oy alan adayların isimleri YÖK’e bildirilecek. YÖK de 3 ismi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunacak. Erdoğan adaylardan birini rektör olarak atayacak.