Çanakkale Zaferi’nin 100. yıldönümü Trabzon’da çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Trabzon Valiliği önünde Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan törene Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Garnizon Komutan Tuğgeneral Asım Kocaoğlu, askeri ve mülki erkan, kamu kurum ve kuruluşlarının, siyasi partilerin, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve şehit aileleri katıldı.
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümü sebebiyle düzenlenen tören Sülüklü Mezarlığındaki şehitlikte devam etti. Değirmendere Mahallesi’nde şehitlikteki anıta çelenk sunulması, bayrağın göndere çekilmesi, saygı duruşu ve saygı atışı ile devam eden törende, Vali Öz şehitlik anı defterini imzaladı.
Şehitler için okutulan Kur’an-ı Kerim’in ve yapılan duaların ardından Vali Öz, Başkan Gümrükçüoğlu ve beraberindekiler şehitliği gezerek şehit mezarlarına kırmızı beyaz karanfil bıraktı. Şehit yakınlarının duygusal anlar yaşadığı törende, Vali Öz ve Başkan Gümrükçüoğlu, şehit aileleriyle yakından ilgilenerek acılarını paylaştı.
Tören, Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma programıyla devam etti. Programda Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Derneği adına Nuran Özer ve Garnizon Komutanlığı adına Deniz Yarbay Bünyamin Dayıoğlu günün anlam ve önemini anlatan konuşmaları salonda duygu dolu anların yaşanması neden oldu. Dayıoğlu, Trabzon Lisesi öğrencilerinin Çanakkale Savaşına gittiği için 3 yıl mezun veremediğini belirttiği konuşması sırasında bazı vatandaşlar gözyaşların hakim olamadı. Programda Çanakkale konulu ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri arasında düzenlenen şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödüllerinin verilmesinin ardından Ortahisar Fatih Sultan Mehmet Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı programın sunumunun ardından tören sona erdi. Yarışmada dereceye girenlere verilen ödüller Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı.
Vali Öz burada yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Öz, vatan Çanakkale’de hep birlikte savunduklarını kaydederek, tek devlet, tek bayrak, tek millet ve tek vatan anlayışı içerisinde bu ülkenin sonsuza kadar payidar olacağını kaydetti.
“MEHMETÇİĞİN BİR ÖĞÜNÜ TRABZONLULARA İKRAM EDİLDİ”
Büyükşehir Belediyesi’nin 18 Mart’ta Trabzon Valiliği ve İl Jandarma Alay Komutanlığıyla birlikte gerçekleştireceği Çanakkale Zaferi 100. yıl kutlamaları çerçevesinde katılımcılara, Çanakkale Savaşı’nda Mehmetçiğe verilen bir öğünlük istihkakı ikram edildi.
Meydan Parkı’nda düzenlenen etkinlikte Büyükşehir Belediyesi Kanuni Mehter takımı bir konser verdi. Vatandaşların yoğun katılım gösterdiği programda Çanakkale’de 100 yıl önce yazılan destanın belgeleri açılan sergi ile vatandaşların ilgisine sunuldu. Meydan Parkı’ndaki törende ayrıca Çanakkale Savaşı temsili tiyatro ile anlatıldı ve şiirler okundu. Daha sonra ise Çanakkale Savaşı’nda Mehmetçiğin bir öğünlük yemeği katılımcılara ikram edildi. Buğday çorbası ve üzüm hoşafından oluşan istihkakı alan vatandaşları zor şartlar altında bu vatanı bizlere ebedi yurt olarak bırakan kahraman askerleri minnetle anarken, bu anlamlı organizasyonu düzenleyen kurum ve kuruluşlara da teşekkür ettiler.