ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ta maden işçileri, kamuda çalışan işçilerin toplu iş sözleşmesine esas teşkil edecek çerçeve anlaşma protokolünü protesto etti. 

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) önünde toplanan 400 maden işçisi, çerçeve anlaşma protokolü kapsamında kendilerine ödenecek ücretin az olacağı iddiasıyla eylem yaptı. İşçiler daha sonra GMİS Şemsi Denizer Salonu'na çıkarak, slogan attı.

Maden işçilerinden Mustafa Aydos, yaptığı açıklamada, sendika yöneticilerinin Kamu-İş'ten gelen teklifi tabandaki işçiye sorması gerektiğini söyledi. İş yerlerinde kendilerine teklif edilen ücreti bekledikleri sırada çerçeve anlaşmasının imzalandığını öğrendiklerini ileri süren Aydos, şöyle konuştu:

"İmzalanan çerçeve anlaşması protokolüyle özellikle 2006'dan sonra Türkiye Taşkömürü Kurumunda (TTK) iş başı yapan işçi arkadaşlarımız emeklerinin karşılığını alamamış, bu anlaşma protokolü oldu bittiye getirilmiştir. Yer üstü, yer altı işçisi ve gruplu işçiler olarak zaten bizi ayırdınız. O yetmediği gibi ücretler konusunda da bizi beraber çalıştığımız ağabeylerimizle karşı karşıya getirdiniz. 13 Şubat tarihinde işe başlayan arkadaşlarımız, ilk 6 aylık zam oranı olan yüzde 6'lık zamdan faydalanamamakla beraber enflasyon oranına yenik düşmüşlerdir."

- GMİS Genel Başkan Yardımcısı Mutlu:

İşçilerin tepkisi üzerine salona gelen GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, toplu sözleşme sürecinin 1 Ocak itibariyle başladığını ve bugüne kadar geldiklerine dikkati çekti. Sendikalarının maden işçilerinin sayesinde var olduğunu ifade eden Mutlu, şunları belirtti:  

"Bugüne kadar mücadele ederek kazandık. Zaman zaman mücadeleler, istediğimiz şekilde sonuçlanmayabiliyor. Böyle zamanlarda biz birbirimizden ayrı düşmedik, düşmeyeceğiz. Türk-İş'e bağlı 35 sendikadan birisiyiz. Türk-İş Koordinasyon Kurulu'nda 17 sendikayı ve 185 bin işçisiyle beraber ilgilendiren bir toplu sözleşme süreci yaşadık. Geçtiğimiz hafta Ankara'da yapılan koordinasyon kurulu toplantısında Türk-İş'in 17 sendikası bir araya gelerek görüştü. Hükümetin vermiş olduğu zamla iyileştirme oranlarını ve kendi taleplerini masaya yatırdılar. Orada maalesef 16 sendika, 'Hükümetin vermiş olduğu yüzde 5'lik zammı ve 300 liralık iyileştirme teklifini kabul edelim ve seçimden önce bitirelim' diye konuşuldu. Genel Başkanımız Ahmet Demirci, orada 'Bu sözleşmeye imza atmam' diyen tek sendika başkanıdır."

Toplantının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'le görüştüklerini aktaran Mutlu, görüşme sonunda iyileştirme ücretini 500 liraya, 2 bin 100 lira altı yapılan iyileştirmelerin bir kısmının 75 ve 50 lira olmak üzere faydalandırıldığını ifade etti. Mutlu, "Yaptığımız görüşmeler sonucunda Bakanımız, 'Buradan yukarı bir şey yapamayacağını, imzalarsak imzalarız, imzalamazsak diğer sendikalarla görüşmelerin devam edeceğini ve kendisinin bu sözleşmeyi imzalamamızı istediğini' söyledi" değerlendirmesinde bulundu.  

"Seçim sonrasına kalan bir toplu sözleşme sürecinin neler getirip götüreceğini hesaplamak zorundaydık" diyen Mutlu, sendika olarak kendi başlarına karar almadıklarını, almayacaklarını, tabanına ve işçisine sormadan grev kararı veren sendikaların durumunun ortada olduğunu söyledi. Mutlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Seçimden sonra karşımıza ne şeklin çıkacağını bilemiyorduk. Güçlü bir hükümet mi gelecek, bilmiyoruz? Türk-İş'i de karşımıza aldığımızda yalnızlaşmış bir sendika, tabanına da sormadan karar alırsa ortada kalır. Bu durumda geçmişteki kazanımlarını harcamış olur. KPSS'den işe giren işçi arkadaşlarımız bu sözleşmenin en mağdur işçileri. Mağdur olan sizler için ne koparırız ve bu sözleşmeye ne koyabiliriz diye canla başla çalışıyoruz. Zor bir döneme giriyoruz. 

İşçi sınıfı, Türkiye'de uzun süredir mağduriyetler yaşadı. Önümüzde zor bir dönem var. Elimizden alınan haklar bugüne kadar verilmediği gibi mevcut haklar alınmaya çalışılıyor. Enflasyon altında ezilmeye çalışılıyoruz. Uzun yıllar güçlü bir hükümetle mücadele etmenin kolay olmadığını hepimiz biliyoruz. İşçi sınıfı için tek partili dönemler maalesef üzülerek ifade ediyoruz ki, hep zor dönemler olmuştur. İnşallah önümüzdeki dönemler, bu zorlukları aşabilecek bir şekil ortaya çıkar ve hep beraber mücadele ederek mevcut haklarımızı koruyarak, birtakım kazanımlarımızı alarak mücadelemizi sonlandırırız."

Konuşmaların ardından işçilerle GMİS Genel Başkan Yardımcısı Mutlu arasında kısa süreli tartışma yaşandı. İşçiler, sordukları sorulara Mutlu'nun uzun cevaplar vermesi üzerine salonu terk etti.