Hükümetin, tüm annelere getirdiği bebek yardımı, muhalefetin sert tepkisine neden oldu. CHP Milletvekili İzzet Çetin, “Buzağı yardımı 375 lira, bebek yardımı 300 lira veriyorsunuz. İnekler, bebeklerden daha mı muteber sizin için” diye tepki gösterdi.

Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre memur ve askerlerin aldığı 198 liralık; işçinin aldığı 102 liralık doğum yardımı kaldırıldı. Yine kamuda çalışan sendikalı işçiler,  ‘toplu sözleşmeyle’ kazandıkları doğum yardımı, devletin verdiğinin üzerindeyse ayrıca yardım alamayacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba yasa teklifinin doğum yardımına ilişkin esasları düzenleyen maddesinde CHP Milletvekili Çetin, “Hiç utanmıyorsunuz. Buzağı için 375 lira yardım yaparken, ilk bebek için 300 lira veriyorsunuz. Sizin için inekler, bebeklerden daha muteber. İşçi yasa gereği doğum yardımı alıyor. 13 yıldır iktidarsınız ama utanmadan 102 lira veriyorsunuz. Şimdi ilk bebekte yardımı 300 liraya çıkardık, diye övünüyorsunuz. Oysa hayvan sayısını artırmak için 375 lira veriyorsunuz” dedi.

Çetin, “Eğer gerçekten anneleri korumak, çocukları desteklemek istiyorsanız AB’nin 183 sayılı sözleşmesini niye kabul etmiyorsunuz? İngilizler ilk çocuk için 240, diğer çocuklar için 150 lira yardım veriyor ama bunu 19 yaşına kadar aylık olarak veriyor. Yani üç çocuklu bir İngiliz ailesi yılda 7 bin lira devlet desteği alıyor. Fransa’da tek çocuk için aylık 320 avro veriliyor ve üniversite bitimine kadar da devam ediyor. Rusya, doğan her çocuk için 9 bin dolar vermeyi yasalaştırdı” diye konuştu.

MEMURUN, İŞÇİNİN, ASKERİN DOĞUM YARDIMI KALKTI

Hükümetin getirdiği teklifin ilgili maddesi ile her anneye ilk çocuk için 300 lira; ikinci çocuk için 400 lira ve sonraki çocuklar için 600 lira doğum yardımı yapılacak. Ancak madde halen devlet memurlarının ve Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının aldığı 198 liralık; işçilerin aldığı 102 liralık doğum yardımının ise kaldırılmasını öngörüyor.

Ak Parti milletvekillerinin verdiği önergeyle ile de kamuda sendikalı olarak çalışan işçilerin, toplu sözleşmeyle kazandıkları ‘doğum yardımı’ devletin verdiği yardımın üzerinde ise, ilk bebek için 300, ikincisi için 400 ve sonrakiler için 600 lira olan yardımdan yararlanamayacak. Ancak bu yardımın altında ise aradaki fark ödenecek.