CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya’nın sorunlarını dört yıldır meclis gündeminde dile getirdiğini belirterek, "Dört yıl önce Malatya’nın hangi sorunları varsa, bugün de aynı sorunlar devam ediyor” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba Malatya’nın sorunlarını aktarmak için TBMM Genel Kurulunda gündem dışı söz aldı.
Ağbaba Malatya’nın sorunlarıyla ilgili konuşmasına geçmeden önce Türkiye genelinde yaşanılan elektrik kesintileriyle ilgili olarak bir değerlendirme yaptı. Ağbaba, “Ülkenin birçok ilinde elektrik kesik ve Hükümetten, bakandan çıt çıkmıyor. Türkiye’nin neredeyse enerjisi bitti, Enerji Bakanı açıklama yapmıyor. Geçtiğimiz günlerde Kocaeli’nde bir Japon mühendis sadece halat koptuğu için intihar etti. Meclisten çağrı yapıyorum: Eğer Enerji Bakanı’nın birazcık kendisine saygısı varsa, birazcık Türkiye’ye saygısı varsa onurlu bir şekilde istifa etsin” dedi.
"KALKAN -YAPMACIKTAN DÜŞMAN- İSRAİL’İ KORUYOR"
24’üncü Dönem milletvekili olarak 2 Ekimden beri görev yaptığını ve meclisteki ilk konuşmayı 5 Ekim 2011 tarihinde yaptığını belirten Ağbaba, “İlk konuşmamın konusu AKP Hükümetinin ilimize getirmiş olduğu füze kalkanıydı. Defalarca anlattık, buranın bir savaş aygıtı olduğunu söyledik ve maalesef söylediklerimizde haklı çıktık. Kalkanın Türkiye’yi korumaktan öte, Anadolu’da, Malatya’da, Akçadağ’da, Kürecik’te yaşayan insanları korumaktan öte İsrail’i korumaya yönelik olduğunu söyledik ve gerçek çıktı. Geçtiğimiz günlerde Suriye’den ülkemize bir füze atıldı, maalesef Kürecik’teki füze kalkanı uyuyordu. Türkiye’nin Hollanda’dan, Almanya’dan getirmiş olduğu Patriot füzeleri uyuyordu. Demek ki bu Kürecik füze kalkanı Türkiye’ye yapılacak saldırıları değil, sadece ve sadece AKP’nin zaman zaman yapmacıktan düşman olduğu İsrail’i korumaya yönelik bir kalkan olduğu açıkça ortaya çıkmıştır” ifadelerini kullandı.
"ÜRETİCİ YOKSULLAŞTI"
“24’üncü Dönemin, kendi adıma son gündem dışı konuşmasını yapıyorum" diyerek konuşmasını sürdüren CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Maalesef, dört yıl önce Malatya’yla ilgili ne konuşuyorsak şimdi de aynı şeyleri konuşmaya devam ediyoruz. Dört yıl önce ne sorunumuz varsa dört yıl sonra da aynı sorunlarımız var. Dört yıl önce kayısının, kayısı üreticisinin sorunlarını anlatıyordum; dört yıl sonra da aynı dertler, maalesef, katlanarak devam ediyor. Bundan tam dört yıl önce kayısı para etmiyor, emeklerimizin karşılığını alamıyorduk; şimdi de aynı, bugün de aynı. Bugün, Malatya’daki üretici zenginleşmedi, yoksullaştı. Bugün, Malatya’daki üreticinin borcu daha yüksek. Bugün, Malatya’daki üretici, maalesef, çocuğuna okul kıyafeti alamıyor, oğlunu evlendiremiyor.” dedi.
ÜRETİCİLERİN YANINDA HEP ‘CHP’ VARDI
“Malatyalı her üretici maalesef, ektiğinden pişman. Dört yıl önce 2011 Haziranında, Temmuzunda Malatya susuzluktan kavruluyordu, insanlar "Su! Su! Su!" diye bağırıyordu, 2014 yılının yazında da -Ramazan ayında da- maalesef, Malatya kuraklıktan kavruluyor, insanlar yine "Su! Su! Su! Su!" diye bağırıyor” Cümleleriyle konuşmasını sürdüren Ağbaba, “Türkiye’nin en önemli tarım kentlerinden biri Malatya; her ürettiği Türkiye’de, dünyada marka. Kayısımız marka dünyada, kirazımız marka. Türkiye’nin en güzel cevizini, Türkiye’nin en güzel kirazını, Türkiye’nin en güzel üzümünü ve Türkiye’nin en güzel elmasını Malatya üretiyor ama maalesef, Malatya hâlâ susuzluktan kavruluyor. Buradan bir kez daha AKP’ye söylüyorum. Geçtiğimiz yaz Battalgazi’de, Malatya’nın birçok köyünde eylem yapıldı. Battalgazi’deki, AKP’ye yüzde 100 oy veren çiftçiler Valiliğe yürüdü, yanlarında Cumhuriyet Halk Partisi vardı; yol kestiler, Valiye gittiler, dediler ki: "Ağaçlarımız kuruyor, yaşamımız kuruyor, çocuklarımız ölüyor" Ama maalesef tık yok. Ne yapıldı biliyor musunuz değerli milletvekilleri, değerli arkadaşlar? İbretiâlem için söylüyorum ve AKP milletvekilleri utansın diye söylüyorum: Malatyalı üretici ilk kez kanalizasyondan kayısısını, bostanını sulamaya başladı. Sadece ağaçları kurumasın diye, arıtma tesisinden, kanalizasyon borularından su kırarak, maalesef, Malatyalı, Battalgazili sulama yaptı.Oradaki insanların haykırışını söylüyorum: "Bizler haklarımızı helal etmiyoruz. Verdiğimiz oylar helal olmasın" diyorlar” ifadeleriyle konuşmasını tamamladı.