Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Avrupa’dan Türkiye’ye gelecek gurbetçileri uyardı. Yalçın, özellikle Kapıkule Sınır Kapısı ve Avrupa’ya açılan diğer sınır kapılarında yoğunluk yaşanmaması için gurbetçi vatandaşların aynı anda yola çıkmaması gerektiğini söyledi.
Avrupa’nın farklı ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, yaz tatilinin başlaması ve Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte Türkiye’ye gelme hazırlıklarına başladı. Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, yaşanacak yoğunluk öncesi Kapıkule Sınır Kapısı VIP salonunda bilgilendirme toplantısı düzenledi. Yalçın, Kapıkule başta olmak üzere Avrupa’ya açılan kara sınır kapılarında gurbetçileri karşılamak için son hazırlıkların tamamlandığını belirtti.
"AYNI ANDA YOLA ÇIKMAYIN"
Her yıl Temmuz ayının son haftalarında yaşanan rekor girişlerin bu yıl Ramazan Bayramı nedeniyle Temmuz’un ikinci haftasında gerçekleşmesini beklediklerini dile getiren Müslüm Yalçın, gurbetçi vatandaşlara aynı anda yola çıkmamaları hususunda uyarılarda bulundu. Yalçın, gurbetçilerin aynı anda yola çıkmasını Formula 1 araçlarının start almasına benzeterek, "Aynı bir Formula 1 otomobil yarışındaki start verilmesi gibi hep beraber yola çıkıyorlar. Bu hep beraber yola çıkmaktan dolayı ister istemez bizim burada da bir anda bir yoğunluk oluyor. Ancak onun öncesinde Almanya’nın otobanları, Avusturya’nın tünelleri, Sırbistan’ın gümrük kapıları oralarda ciddi anlamda yoğunluklar yaşıyorlar. Sonra Bulgaristan’a geliyorlar, sonra bize geliyorlar. Yani zaten orada o kadar yoruluyorlar ki bize geldikleri zaman zaten sabırları kalmıyor. Bu yüzden burada geçirdikleri bir dakika onlara belki bir saat gibi geliyor" şeklinde konuştu.
"ARANIZDA EN AZ 12 SAATLİK KADEMELER OLSUN"
Yalçın, Kapıkule’de 12 peron, 26 bilgisayarla aynı anda 26 işlemi birden yaparak kendilerini karşılayacaklarını belirterek, "Dolayısıyla benim en büyük tavsiyem, mümkün olduğu kadar hep beraber gelmeyin veya hep beraber olan ilk 6 saatlik, 8 saatlik grupla gelmeyin, arada bir 12 saatlik kademe olsun. Bu 12 saatlik kademe onların buradaki seyahatini müthiş konforlu hale getirecektir. Ama yol üzerinde geçtikleri her gümrükte aynı karşılama yok. Onların yolları bile yetmiyor. Bırakın gümrükleri, yolları bile bazen aynı anda İstanbul’daki şehir trafiği gibi herkes aynı anda çıktığı zaman bir anda orası tıkanıyor. O yüzden birinci önerimiz, tatil zamanlarını onlar da bizim kadar gayet iyi biliyor. Herkes aynı saatlerde çıkıldığını da gayet iyi biliyor. Bu çıkış saatlerini biraz kademeli yaparlarsa onlar için yolculuk çok daha kolay olur diye düşünüyorum. Gurbetçiler için mümkün olduğu kadar aynı anda gelmemeleri en güzeli olacaktır" diye konuştu.
"KAPIKULE’DE YENİ REKORLAR HEDEFLİYORUZ"
Gurbetçilerin ana vatana gelişlerinde en çok tercih ettikleri Kapıkule’de 12 peron ve 26 bilgisayar sistemiyle 8 bin 535’lik araç girişi rekorunu kırmayı hedeflediklerine değinen Yalçın, "Şu anda tarihi rekor bu. Yoğunluklar genelde Temmuz’un son haftasına denk geliyor. Dolayısıyla bu yıl da yine tarihi rekorları bekliyoruz. Ancak Ramazan Bayramı’nın Temmuz’un ikinci haftasına denk gelmesi münasebetiyle, belki bayram dolayısıyla rekor yer değiştirebilir. Böyle bir ihtimal de var" dedi.
"AVRUPA’YA AÇILAN TÜM SINIR KAPILARIMIZDA HAZIRLIKLARIMIZ TAMAM"
Avrupa’ya açılan sınır kapılarında hazırlıkları tamamladıklarını belirten Yalçın, "Yeni sezon için sahalarımızda geçtiğimiz yıllarda yaptığımız düzenlemelere aslında çok fazla bir ilave yok. Ancak bu yıl personel görevlendirmelerimizi bölgelerdeki ihtiyaçlara göre ayarlamasını yaptık. Bilgisayar ve kamera sistemlerimizi bölgelerin mevcut durumuna göre ayarladık. Bölge müdürlüğümüze ait web sayfamızın bilgi akışını güncelledik. Yani genel olarak geçtiğimiz yıllardaki tedbirlerden memnun kaldığımız için onları aynı şekilde devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bu sene de gurbetçilerimizin hangi günlerde geleceğini aşağı yukarı tahmin ettiğimiz için buna göre hazırlıklarımız tamam. Gerek Kapıkule olsun, gerekse Trakya Bölge Müdürlüğümüze bağlı Avrupa’ya açılan tüm sınır kapılarımızda tüm hazırlarımız tamam" ifadelerini kullandı.