Aydın İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu tarafından belirlenen 2015 Yılı İş Gücü Eğitim Planı’nda en az bin 300 işsize mesleki eğitim verilmesi hedefleniyor.
Aydın’ın işgücü, istihdam ve mesleki eğitim ihtiyacını tespit etmek veya ettirmek, mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumları ile işletmelerde yapılacak mesleki eğitim ve istihdam konularında etkinlik ve verimliliği artırmak amacıyla yerel düzeyde politikalar oluşturmak, plan yapmak ve kararlar almak, ilgili kurum ve kuruluşlara görüş ve önerilerde bulunmak için çalışmalar yürüten İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun 2015 yılındaki ilk toplantısında 2014 yılının değerlendirmesi ve yeni yılın planlaması yapıldı. Yeni yılın ilk toplantısında 2015 yılı iş gücü eğitim planını görüştü.
Toplantıda 2014 yılında çalışmalar hakkında bilgiler veren İŞKUR Aydın İl Müdürü Rahmi Terzi, “Engelli çalıştırma zorunluluğu kapsamında geçen yıl denetimlerimizi sürdürdük. 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerince 50 ve üzeri çalışanı olan işyerlerinin çalışan sayısının yüzde 3’ü oranında engelli işçi çalıştırması zorunludur. Bu kapsamda engelli işçi çalıştırma koşullarını yerine getirmeyen 6 işyerine toplam 175 bin 900 TL idari para cezası kesilmiştir. 2015 yılında ise bir işyerine 93 bin 247 TL idari para cezası kesilmiştir” dedi.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun 2015 hedefleri hakkında bilgiler veren Terzi, “Yıllık İşgücü Eğitim Planı ilimiz işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda hazırlanmıştır. Bu planda İl Müdürlüğümüzce 2015 yılında düzenlenmesi hedeflenen kurs ve programlara ait meslek adları yer almaktadır. Bu kapsamda 2015 yılında en az bin 300 işsize yönelik mesleki eğitim kursu düzenlenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca bin 500 kişiye işbaşı eğitim programı, 500 kişiye de girişimcilik eğitimi verilmesi planlanmıştır. 1 adet engellilere yönelik hibe desteği için sunulan projenin onaylanması bekleniyor. Sultanhisar Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile dezavantajlı gruplara yönelik 20 kişilik Hasta ve Yaşlı Refakatçisi kursu düzenlenmiş olup, bu mesleğin işgücü eğitim planına eklenmesi amaçlanıyor” diye konuştu.
ENGELLİLERE YÖNELİK HİBE DESTEĞİ PROJESİ
2015 yılında hayata geçirilmesi planlanan engellilere yönelik hibe desteği projesine de değinen Terzi, şöyle konuştu: “Kendi işini kurmaya yönelik olarak hazırlanan proje engelli Özdem Ürkmez’e aittir.
Özdem Ürkmez proje kapsamında Çekirdek Kafe adında bir işyeri kurmak istemektedir. İşyeri kafe işletmesi olarak faaliyet verecek olup, kafede müşterilere farklı tatlarda kahve, çay ve içecek çeşitleri sunulacaktır. Proje kapsamında 36 bin TL hibe desteği talep edilmektedir. Proje İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulumuzun uygun görmesi halinde Mart ayında Engelli ve Eski Hükümlü Çalıştırmayan İşverenlerden Tahsil Edilen İdari Para Cezalarını Kullanmaya Yetkili Komisyon tarafından değerlendirmeye alınacaktır”
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE’DE 5. OLDU
Göreve geldiğinde 62’nci sırada olan Aydın İŞKUR’u ilk sıralara çıkaran İl Müdürü Rahmi Terzi’yi tebrik ederek konuşmasına başlayan İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre de, “Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak engelli vatandaşları iş edindirmede, meslek edindirmede 5’inci sıradayız. İŞKUR bize çok büyük destek veriyor. 16 Şubat’ta 210 personelin startını verdi. Personellilerimiz Aydın genelinde çalışarak okullarımızda hijyeni sağlayacaklar” ifadelerini kullandı.
İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısında, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü açılması ve kapatılması teklif edilen alan ve dallara ilişkin listesi kurulda kabul edildi.