Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Adana Şubesi’nde ”İŞKUR Destekleri” konulu etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan, İŞKUR danışmanları ve ASKON Adana Şubesi üyeleri ile çok sayıda işadamı katıldı.
ASKON Adana Şube Başkanı Recep Çalışkan, üyelerinin İŞKUR desteklerinden faydalanacaklarını, gerçekleştirdikleri programın istihdama katkı sağlayacağını ümit ettiğini söyledi. Çalışkan ayrıca, Askon üyelerinin kendilerine bağlı iş ve meslek danışmanlarıyla birebir görüşerek İŞKUR destekleri hakkında bilgi almalarını istedi.
İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan ise "Öncelikli amacımız Adana’daki işsizliğin önlenmesi, mevcut istihdam düzeyinin korunması ve arttırılması ile iş arayan ve işveren kesimin birbirine ulaşacağı kamusal bir buluşma noktası ve eğitim imkanlarıyla ilgili tüm bilgilerin sunulduğu bir bilgi merkezi olmaktır” dedi.
İş ve Meslek Danışmanı Özkan Yılmaz ise “İŞKUR Destekleri” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Yılmaz, “İstihdam teşviklerinden faydalanabilmek için kişinin işe alındığı tarihten önceki 6 aya ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu’na verdiğimiz prim ve hizmet belgelerinde, kayıtlı sigortalılar arasında isminin bulunmaması, ortalama çalışan sayısına ilave olunması şartları aranmaktadır. İstihdam teşviklerinden faydalanma süresi cinsiyete, yaşa ve kişinin mesleki belgesine göre farklılık göstermektedir. İşverenlerin prim, idare cezası ve bunlara ilişkin gecikme zammı borcunun tecil ve taksitlendirilmiş olması durumunda, tecil ve taksitlendirme yeniden yapılandırmanın devamı süresince işverenlerin teşvik hükümlerinden yararlanabilmesi mümkün bulunmaktadır. 5510 sayılı Sosyal ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca yapılan ve yapılmakta olan kontrol ve denetimlerde, çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği, kayıt dışı çalıştırdığı tespit edilen işverenler, bu durumun tespit edildiği tarihten itibaren bir yıl süreyle teşvik hükümlerden yararlanamamaktadır. İşbaşı eğitim programı, kuruma kayıtlı işsizlerin yine kuruma kayıtlı işyerlerinde, daha önceden edindikleri teorik bilgileri uygulama yaparak pekiştirmelerini ve mesleki deneyim kazanmalarını sağlamak amacıyla düzenlenir. Program, işverenin istihdam edeceği kişiyi kendisinin yetiştirmesine olanak sağlamaktadır. İşveren katılımcı adayların kendisi belirleyebileceği gibi kurumdan da talep edebilir. Katılımcı da programa katılmak istediği işyerini kendi bulabileceği gibi kurumada başvurabilir" dedi.
Programın, herhangi bir vasıf gerektirmeyen beden işçisi, temizlik görevlisi, taşıma işçisi, çaycı gibi alanlarda düzenlenemeyeceğini belirten Yılmaz, öğretmenlik, avukatlık, mühendislik, muhasebecilik gibi nitelik gerektiren mesleklerde ise program düzenlenmesine engel bir durum bulunmadığını kaydetti.
Özkan Yılmaz’ın sunumunun ardından program sona ererken, ASKON Adana Şube Başkanı Recep Çalışkan, İŞKUR İl Müdürü Haşim Meydan’a günün anısı olarak plaket takdim etti.