Tepebaşı Belediyesi “Çevre Çocuk Meclisi” 6’ncı dönem ikinci toplantısı Belediye Meclis salonunda gerçekleştirildi.
Çalıştay, İl Koordinatörlüğünü Ahmet Sezer Ortaokulu öğretmeni Nadir Erdem’in yaptığı Uluslararası Çevre Eğitim Programı olan Eko Okullar Projesi’ni uygulayan ilkokul ve ortaokulların katılımıyla düzenlendi. Çevre Çocuk Meclisi başkanı olan Atatürk Ortaokulu öğrencisi İrem Özkan’ın yaptığı açılış konuşmasının ardından Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da bir konuşma yaptı. Ataç konuşmasında, Tepebaşı Belediyesi Meclis çatısı altında Eko Okul öğrencilerinin oluşturduğu Çevre Çocuk Meclisinin, çevre sorunlarına olan farkındalığın artması ve çözümüne yönelik çalışmalarından çok mutlu olduklarını belirtti.
Toplantıya 17 Eko Okuldan 70 öğrenci ve 17 koordinatör öğretmen katıldı. Eko-Okullar İl Koordinatörü Nadir Erdem “Türkiye Genelinde ve Eskişehir Yerelinde, Çözüm Bekleyen Çevre Sorunları ve Çözüm Önerileri” konulu çalıştayı başlattı. Altı gruba ayrılan öğrenci ve öğretmenlerin yaptığı çalışmanın ardından grup başkan ve üyeleri temel çevre sorunları ve çözüm önerilerini sundu.
ÜLKE GENELİNDEKİ ÇEVRE SORUNLARI
Sonuç bildirgesinde ortaya çıkan ülke genelindeki çevre sorunları ise şöyle belirlendi;
"Erozyon ve yanlış kullanım sonucu, tarım alanlarının azalması ve verimsizleşmesi. Aşırı tüketim ve çevre kirliliği sonucunda eko- sistemin bozulması, biyolojik çeşitliliğin azalması. Sularımızın kirlenmesi, akarsu ve göllerimizin kuruma tehlikesi yaşaması. Ormanlarımızın; yangınlar, yapılaşma, HES, maden arama gibi nedenlerle tahrip edilerek azalması. Geri dönüştürülebilir atıkların, organik atıklarla çöpe atılması. Geri dönüşüme önem verilmemesi. Büyük kentlerde toplu taşım araçlarının yeterince kullanılmaması sonucu trafik sorununun, gürültü ve hava kirliliğinin artması. Gereksiz aydınlatmalar sonucunda oluşan ışık kirliliğinin artması. Şehirlerde cadde, sokak, park ve piknik alanlarındaki kirliliklerin artması. Özellikle büyük şehirlerde insanların beslemek için aldıkları kedi ve köpekleri bir süre sonra sokağa terk etmeleri. Yenilenebilir temiz enerji kaynakları olan rüzgar, güneş, jeotermal gibi yerine termik santral, nükleer enerji kaynaklarına yönelme. Doğal gaz ile elektrik üretiminde aşırı dışa bağımlı kalınması.
ESKİŞEHİR’DEKİ ÇEVRE SORUNLARI
Bildirgede belirlenen Eskişehir’deki temel çevre sorunları ise şöyle sıralandı;
"Tarım alanlarının yapılaşmaya açılması. Porsuk Çayının fabrika atıkları ve halkın duyarsızlığı sonucu kirletilmesi. Belediyelerin yaptığı atıkların geri kazanım çalışmalarına halkın yeterli desteği vermemesi. Çöplerin 19.00 -21.00 saatleri arasında çıkarılması kuralına uyulmaması. İnsanların duyarsızlığı sonucunda cadde, sokak, park ve piknik alanlarının kirletilmesi. Özel araç kullanımının gereğinden fazla olması sonucu oluşan trafik sorunu ve hava kirliliğinin artması. Beslemek için alınan kedi ve köpeklerin sokağa terk edilmesi. Eski otogar binası, emek otel gibi gibi birçok kullanılmayan binanın görüntü kirliliği oluşturması. Küçük Sanayi Sitesinin şehir içinde kalması sonucu oluşan görüntü kirliliği oluşturması. Eskişehir girişinde çevre yolu kenarında bakımsız evlerin görüntü kirliliği oluşturması. Kapalı alanlarda sigara içme yasağı sonucunda, sigara izmaritlerinin yere atılarak çevrenin kirletilmesi. Çukurhisar’da çimento fabrikasının çevreye verdiği zararın yanı sıra İnönü ilçesi yakınında çimento fabrikası yapımı için çalışma başlatılması.